Закон і Бізнес


«Розширене» помилування


№23 (1113) 08.06—14.06.2013
2990

Народні депутати пропонують на законодавчому рівні розширити коло осіб, які мають право просити про помилування засуджених.


Право глави держави на здійснення помилування передбачено п.27 ч.1 ст.106 Конституції, а порядок його застосування прописано в президентському указі від 16.09.2010 №902/2010. Разом з тим у Верховній Раді переконані, що цей процес має регулюватись законом.

Нардепи підготували вже два законопроекти, які мають по-новому врегулювати порядок здійснення помилування (№2130а і №2130а-1). Перший внесли представник Політичної партії «УДАР» Микола Паламарчук і позафракційний Сергій Міщенко, другий — два позафракційні нардепи — Юрій Дерев’янко та Олесь Доній. При цьому акти були зареєстровані з різницею в кілька днів.

Наразі відповідно до указу просити про помилування має право лише особа, яка відбуває покарання. Натомість обидва законопроекти передбачають, що звертатись із таким проханням зможуть родичі засудженого, а також уповноважений ВР з прав людини. Крім цього, відповідно до проекту №2130а таку можливість матимуть народні депутати й громадські організації.

Разом з тим, хоча нормативні акти не передбачають відповідного права омбудсмена, на практиці воно застосовується. Як пояснила в інтерв’ю «ЗіБ» Валерія Лутковська, вже двоє засуджених (серед них екс-голова МВС Юрій Луценко) були помилувані главою держави за її ініціативою. Крім цього, наразі вирішується питання щодо можливого подання з приводу ще кількох засуджених. Своє право на таке звернення В.Луковська пояснює відсутністю відповідних обмежень, а обмудсмен, на відміну від держслужбовців, може використовувати ті механізми захисту прав людей, які не заборонені.