Закон і Бізнес


Свої судді розумніші від усіх

Лондон може порвати зі Страсбургом, щоб зеки не голосували


Світ права, №8 (995) 19.02—25.02.2011
2598

Група експертів з аналітичного цент¬ру Policy Exchange рекомендує британ¬ському уряду вивести Сполучене Королівство з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини, оскільки його рішення суперечать інтересам і традиціям країни.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, особливу незадоволеність експертів-консерваторів викликало рішення Суду про необхідність надання в’язням виборчого права.
На думку організації, Велика Британія опинилася в підпорядкуванні в 47 страсбурзьких суддів, «які, по суті, нелегітимні, а також недостатньо кваліфіковані порівняно з високопоставленими британськими суддями». Експерти висловили обурення тим, що Страсбург, на їхню думку, наділив себе дуже великими повноваженнями стосовно управління правовими системами країн, які визнають Європейський суд з прав людини.
Більш того, в Policy Exchange вважають, що згортання співпраці зі Страсбургом не позначиться на репутації Британії і її відносинах з іншими європейськими інститутами. «За останні кілька років права людини стали приблизно тим же, що і правила техніки безпеки — синонімом дурних рішень», — ідеться у звіті експертів.
Спір навколо права британських арештантів голосувати на виборах розго¬рівся в 2005 році після того, як Європейський суд з прав людини задовольнив позов засудженого за вбивство Дж.Герста, який подав до суду на державу. Страсбург ухвалив, що, позбавивши Дж.Герста права голосувати, Британія порушила Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.
Рішення Суду зобов’язало Британію повернути виборче право й іншим в’язням. При цьому Лондон сподівається довести законність позбавлення частини громадянських прав злочинців, котрі отримали понад 4 роки тюрми.
Разом з тим у Policy Exchange вважають, що Євросуд захищає важливі цінності, але його структура й організація не відпові¬дають поставленим цілям, тому він потребує реформування.
Якщо перетворення не будуть проведені протягом найближчих двох років, британському уряду рекомендується ухвалити рішення про вихід з-під юрисдикції страсбурзького суду, щоб громадяни Сполученого Королівства не могли подавати заяви до Євросуду.