Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 22 (1112). Анонс публікацій


31.05.2013 14:37
2950

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 22 (1112). 1 - 7 червня 2013 р.


Інтерв'ю

Валерія ЛУТКОВСЬКА перебуває на посаді омбудсмена вже впродовж року. За цей час у секретаріаті уповноваженого відбулись як поверхові, так і глибинні зміни. Наприклад, у холі будівлі з’явились іграшки. Покласти їх там, пояснює В.Лутковська, було одним із перших її рішень на посаді, яке вона прийняла, побачивши дитину, що сумувала, очікуючи, доки мама заповнить папери. У своїй же повсякденній роботі омбудсмен вирішила зробити ставку на громадські організації, які стали не лише помічниками, а й готовими вказати на помилки контролерами. Під час інтерв’ю «ЗіБ» Валерія Володимирівна розповіла про проблеми, з якими доводиться стикатися, зміни в законодавстві та причини дискримінації наших співвітчизників.

КПК

В умовах реформування судово-правової системи дуже важливий досвід інших країн. Днями Київ відвідала делегація Верховного суду Республіки Казахстан. Гостей цікавить досвід розроблення Україною нового Кримінального процесуального кодексу, що відповідає європейським стандартам.  Візиту гостей зі сходу присвячена стаття МАРИНИ ЗАКАБЛУК «Прогресивний та сміливий крок».

Правосуддя

Спроба вдосконалити здійснення правосуддя з допомогою впровадження інформаційних технологій спричинила непоодинокі звернення до Ради суддів і Державної судової адміністрації. Кожне з них зумовило внесення чергових змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Проте після останнього листа до РСУ у розв’язанні проблеми з документообігом може бути поставлено крапку. Про «інформаційно-техгнологічні» перипетії читайте у матеріалі  ЮЛІЇ ГАЙДІНОЇ «Тест на стресс».

24 травня колективу Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ офіційно представили нового голову — Андрія Солодкова, який, звертаючись до колективу, пообіцяв, що його двері завжди будуть відчинені для підлеглих. Про урочистий захід та плани новообраного голови суду читайте у статті  АЛІНИ АЛЕКСАНДРОВОЇ «Новобранці» йдуть у ВСС».

Володарка мантії без запрошення зайшла до зали засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів, де їй 20 хвилин тому заочно оголосили догану. Вона просила вислухати її пояснення. Комісія погодилася, однак рішення не змінила. Детальніше про це – у матеріалі «Догана неминуча».

«Попри низку реформувань, Державна виконавча служба поки що не може забезпечити право кожного на своєчасне й повне виконання судових рішень», — відзначив Голова Верховної Ради Володимир Рибак, відкриваючи парламентські слухання «Стан виконання судових рішень в Україні». Про необхідність якнайшвидшого розв’язання цієї проблеми, у тім числі й законодавчим шляхом, говорили й учасники дискусії, зокрема представники вищих судових установ. Цьому присвячено матеріал «Який стан, таке й виконання…».

Банкрутство

Процедура банкрутства фізосіб уже застосовується в 59 країнах світу. Можливо, до них долучиться й Україна. Однак експерти побоюються непрогнозованих результатів, а банкіри — зловживань з боку позичальників. Про рекомендації світового банку щодо вирішення проблеми неспроможності фізосіб розповідає  ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ у статті «Заміст санкцій — графік виплат».

Резонанс

Віктора Януковича збиралися звинуватити у вбивстві Євгена Щербаня, а американські чиновники лобіюють у США інтереси Юлії Тимошенко й заважають працювати українським правоохоронцям. Про це в інтерв’ю журналу «Форбс-Украина» розповів заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін. Він поділився з виданням і іншими сенсаційними новинами, наприклад, про те, що у Віктора Ющенка можуть примусово взяти кров на аналіз.  Детальніше про це – у матеріалі «Одкровення прокурора».

Адвокатура

Пройшло немало часу з моменту ухвалення закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», але розуміння цього акта в частині організаційно-правових форм діяльності захисників є спірним. Так, існує думка, що адвокати в Україні можуть здійснювати діяльність тільки в трьох формах — адвокатське бюро, адвокатське об’єднання й індивідуальна діяльність. Так це, чи ж відповідно до профільного закону в них все-таки є альтернатива? Відповідь на це питання шукала адвокат ТОВ «Адвокатська фірма «НІКА» ЛАРИСА ЖУРАВСЬКА у статті «Дорожня розмітка» для захисників».  

За кордоном

Французькі слідчі не стали висувати формальних обвинувачень проти директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард у зв’язку з так званою справою Тапі. На сьогодні вона проходить у цій справі як свідок.  Детальніше – у матеріалі ЛІЛІЇ КУРІННОЇ «Недостатньо винна».

Нагадаємо, що свіжий номер газети ви можете придбати у кіосках Союздруку чи безпосередньо в редакції видання, а PDF-версію газети – у бібліотеці друкованої періодики Press Point.