Закон і Бізнес


Тест на стрес

РСУ задумалася над упровадженням іншої системи діловодства


В.Онопенко погодився з думкою Р.Ханової, що потрібно відреагувати на гостре та важливе звернення суддів щодо складності застосування програми Д-3.

№22 (1112) 01.06—07.06.2013
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3496

Спроба вдосконалити здійснення правосуддя з допомогою впровадження інформаційних технологій спричинила непоодинокі звернення до Ради суддів і Державної судової адміністрації. Кожне з них зумовило внесення чергових змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Проте після останнього листа до РСУ у розв’язанні проблеми з документообігом може бути поставлено крапку.


Гострим та важливим назвали чле­ни РСУ звернення голови Первомайського районного суду АР Крим Галини Забари. На кількох аркушах законниця висловила позицію колективу щодо обов’язкового впровадження в усіх судах комп’ютерної програми ДП «ІСС» «Діловодство загальних судів» (КП «ДЗС», КП Д-3).

Раніше в суді використовували «встановлену й успішно працюючу, дуже легку в навчанні й зручну в користуванні інформаційну систему «Документообіг суду» на базі програми Lotus Notes», — зазначено в листі. Тоді не було проблем — працювали продуктивно, а от впровадження нової системи завдало клопоту. Крім збою в роботі, «перейшли на паперовий облік, бо деяких журналів узагалі немає в програмі, деякі — не відповідають інструкції». Нововведення позначилося ще й на здоров’ї працівників суду: «Використання протягом 3 місяців 2013 р. нашим судом Д-3 призвело до стресового стану всіх працівників суду».

Колектив не відмовляється від використання інформаційних технологій. Однак і спеціалісти вважають, що Д-3 складно застосовувати. Тому судді просять РСУ дати їм можливість нормально працювати.

З таким проханням колектив установи вже не раз звертався до ДСАУ. У відповідь працівники суду отримали лист заступника голови цього органу Володимира Півторака, де сказано: «Використання в окремих судах інших інформаційних систем, що обслуговуються сторонніми адміністраторами, не відповідає вимогам чинного законодавства». Мотивовано відповідь посиланням на закон «Про судоустрій і статус суддів», згідно з яким ДСАУ несе відповідальність за організаційне забезпечення діяльності в судах. Проте колектив Первомайського райсуду цитує ст.149 того ж закону: «Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату. Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу».

У 2012 р. до ДСАУ надійшов лист із цього суду, на який відповідав інший заступник голови — Віталій Положишник. Проти прохання дати дозвіл на використання адаптованої програми, якою користувалися в суді раніше, ДСАУ не заперечувала. Але, хоч дозвіл на використання іншої програми є, фінансування немає.

Крім згадки про недоліки системи Д-3, в листі були й пропозиції. Г.Забара пропонує здійснити тестування програми та вивчити можливість забезпечення міжрівневого обміну інформацією. Доцільно провести експертне дослідження двох систем — нинішньої та попередньої — і прийняти відповідне рішення в інте­ресах саме місцевих загальних судів, а також з урахуванням раціонального використання бюджетних коштів.

Хоча звернення надійшло напередодні засідання, РСУ не залишила його поза увагою та взялася за розгляд цього питання невідкладно. «Розумію, сьогодні не зможемо прийняти рішення, але можемо розпочати розгляд», — пояснила заступник голови Раїса Ханова.

Листи подібного змісту до ради надходять часто. Законники неодноразово скаржилися на автоматизовану систему документообігу в судах, і «ЗіБ» також писав про цю проблему, але вона вирішувалася внесенням окремих змін до положення. Такі втручання призводили тільки до чергового ускладнення роботи.

«Ми повинні визначитись, як підійти до вивчення проблеми. Важливо прийняти остаточне рішення, а не кожного засідання до нього повертатися, — запропонувала Р.Ханова й припустила: — Можливо, нам треба протестувати Д-3, подивитися, як вона працює та в чому її недоліки». Не відкинула вона й думки повернутися до системи, яку деякі суди використовували раніше.

З тим, що проблема є актуальною, погодились інші члени РСУ. Зокрема, Руслан Арсірій навіть зголосився працювати в робочій групі. Мовляв, йому самому це цікаво.

Голова ДСАУ Руслан Кирилюк пояснив, що єдиний вихід із цієї ситуації — купити іншу програму, досконалу, яка підійде всім судам. «Якщо нам запропонують кращу програму за відповідною ціною та якістю — ми її купимо й будемо використовувати». Але знову проблема — відсутність пропозицій. «На ринку сьогодні немає кращого продукту, ніж у нас є», — переконаний Р.Кирилюк.

Проте на цей час жоден суд в області не може самостійно вирішити, якою програмою він буде користуватися. За нього це робить обласне територіальне управління ДСАУ.

«Але ж у бюджеті закладені видатки на кожен суд! Яким чином тоді територіальне управління вирішує за суди? — обурилася Р.Ханова і, повертаючись до питання Первомайського райсуду, зауважила: — З одного боку, ви даєте дозвіл працювати з програмою, яку вони використовували раніше, а з другого — попереджуєте, що в такому випадку вона фінансуватися не буде».

Відповіді на поставлені запитання доручено шукати спеціально створеній робочій групі, яку очолив голова РСУ Василь Онопенко. Також прозвучала ідея запропонувати судам направити робочій групі свої зауваження та пропозиції до Д-3. «Допомогти нам можуть тільки ті, хто кожен день користується програмою», — переконана Р.Ханова.

Тож РСУ чекає на чергові зауваження до автоматизованої системи документообігу від суддів. Кінцеві строки вирішення питання не встановили, тож коли будуть результати — невідомо. Але є надія, що проблему буде розв’язано.