Закон і Бізнес


Пленум ВГС прийняв ряд постанов


29.05.2013 16:14
11851

На сьогоднішньому засіданні пленуму Вищого господарського суду було розглянуто та прийнято п’ять постанов.


Як повідомила кореспондентка «ЗіБ», на початку роботи пленуму заступник голови ВГС Віктор Москаленко привітав колег із завершенням серйозної роботи над документами, що тривала майже два роки і здійснив коротке концептуальне викладення змісту постанов.

Так, він зазначив, що проект постанови "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" був ініційований другою судовою палатою ВГС та підготовлений у зв’язку зі змінами до чинного законодавства. Зокрема, прийняття закону про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, про державний земельний кадастр потягло за собою внесення відповідних змін до вказаної постанови. На переконання В.Москаленка, документ є нагальним і необхідним для забезпечення єдності судової практики у відповідній категорії справ.

Також пленумом було прийнято постанову «Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів». Заступник голови ВГС зауважив, що до роботи над проектом постанови залучались фахівці Одеської юридичної академії, КНУ ім.Шевченка, Центру комерційного права та ряду інших установ. «На сьогодні документ відпрацьований», - запевнив В.Москаленко.

Поряд з іншим пленумом було прийнято постанови «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними», «Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України» та «Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майна».

Говорячи про проект останньої, В.Москаленко зауважив, що проект постанови на сьогоднішній день найбільш оптимально визначає правові позиції ВГС у даній категорії справ.

Своєю чергою, очільник ВГС Віктор Татьков наголосив на тому, що глава держави декілька разів ставив питання щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні. «В тому числі є питання пов’язані із захистом іноземних інвестицій у судах, - зазначив В.Татьков і додав: Ми маємо створити у державі таку обстановку, щоб Україні вірили».