Закон і Бізнес


Суддя ВСУ Богдан Пошва:

«ВС покладає великі сподівання на нового Голову»


№21 (1111) 25.05—31.05.2013
3864

У той час як володарі мантій таємно голосували, журналістці «ЗіБ» удалося поспілкуватись із суддею ВС Богданом ПОШВОЮ. Він, зробивши свій вибір, вийшов з кімнати, де проводилося голосування, тому погодився приділити кореспондентам кілька хвилин і розповісти, про що говорили судді під час роботи Пленуму в закритому режимі.


— Богдане Миколайовичу, які теми порушувалися під час обговорення кандидатур?

— Обговорювалися питання, які турбують суддівську спільноту. Зокрема, говорили про бачення шляхів розвитку судової влади за тих умов, коли держава взяла курс на зближення з Європейським Союзом. Говорили про те, що сьогодні є важливим для судової системи, на вирішенні яких питань потрібно насамперед акцентувати увагу.

— Тобто кожен кандидат висловлював свою думку щодо тих чи інших питань?

— Так. Судді ставили кандидатам запитання. Були й виступи на підтримку претендентів. Більшість сходилася на думці, що виступи кандидатів схожі й бачення шляхів розвитку ВС та судової системи приблизно однакове. Кардинальних відмінностей немає. Адже ВС здійснює правосуддя через колективний розгляд справ. Це й формує єдине бачення вирішення різних питань.

— Кандидати щось обіцяли?

— Кожен обіцяв удосконалити роботу не лише ВС, а й судової системи. Кожен обіцяв робити це якнайкраще. Також обіцяли спиратися на підтримку колективу, адже одноосібно щось зробити неможливо. Всі розуміють, що обраний голова підтримуватиме державну позицію, адже він — частина влади, несе певну відповідальність. Спираючися на власний досвід, Голова ВС підкаже, які зміни, що стосуються судової системи, потрібно внести до Конституції. Тобто Голова ВС демонструватиме готовність судової влади до зближення з Європою, гарантуватиме громадянам захист прав і свобод, передбачених Конституцією та міжнародними документами.

— А про повноваження ВС під час роботи Пленуму в закритому режимі йшлося?

— Здійснити все це без тих повноважень, які б забезпечували роботу ВС на повну потужність, неможливо. Сьогодні потенціал ВС не використовується як належить.

— Про співпрацю з іншими гілками влади теж говорили?

— Звичайно. Інакше неможливо. Ми — частина влади. Говорили й про те, що в Євросуді перебуває велика кількість скарг. Як наслідок, значні кошти держбюджету йдуть на відшкодування шкоди через недосконалі рішення українських судів. Ми вважаємо, що можемо вирішити ці проблеми на національному рівні. Наголошувалося, що Голова ВС повинен звернути й на це увагу. Це внесок не лише в захист прав та свобод громадян, а й у розвиток економіки нашої країни.

— Виходить, взаєморозуміння між суддями ВС є?

— Так. Кожен промовець говорив про абсолютно рівні можливості кандидатів, їхній професійний досвід. Справа — за вибором.

— Тобто кожен кандидат достойний зайняти посаду Голови ВС?

— Так.

— Чи не лунали в бік якогось із претендентів докори?

— Ні, такого не було. Розмова була конструктивною. Ярослав Михайлович займав посаду Першого заступника Голови ВС, тому говорив про те, що йому ще не вдалося зробити. У Віктора Васильовича також є досвід зайняття адміністративних посад. Ми спокійно дивимося на вибір і розуміємо, що його потрібно зробити.

— Чи покладають судді великі сподівання на нового Голову ВС?

— Так. ВС покладає великі сподівання на нового Голову. Ми вважаємо, що він повинен очолити процес взаємодії, зближення, порозуміння з іншими гілками влади. У той же час він не може відходити від здійснення функцій, притаманних судовій владі.