Закон і Бізнес


В Україні не виконується близько 70% судових рішень


23.05.2013 15:37
3161

В Україні виконується лише близько 30% рішень національних судів. Більшість з решти 70% рішень стосуються справ щодо соціальних виплат.


Такі дані Мін’юсту навела Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська в рамках слухань на тему: «Стан виконання судових рішень в Україні».

За словами Омбудсмена, протягом минулого року до Уповноваженого з прав людини звернулось близько 100 тисяч осіб і за кількістю звернень, що надходять з питань невиконання судових рішень, можна стверджувати, що в Україні чи не найбільше порушених прав громадян спостерігається саме у цій сфері.

За офіційними даними Міністерства юстиції України, наразі виконується лише близько 30% рішень національних судів. Отже, решта 70% – це порушення прав громадян на судовий захист, які мають перспективу стати предметом дослідження Європейського суду з прав людини.

На сьогодні більшість судових рішень, що не виконуються, – це так звані «соціальні справи», в рамках яких громадяни намагаються отримати соціальні виплати, передбачені законодавством. За даними Міністерства соціальної політики України, в цілому недофінансування  соціальних виплат в державному бюджеті становить кілька десятків мільярдів гривень.

Протягом минулого року українські суди винесли майже 2 мільйони рішень з приводу соціальних виплат дітям війни, понад півмільйона рішень щодо виплат інвалідам війни та чорнобильцям. Однак всі рішення судів, що прийняті на користь громадян та набули законної сили, залишаються невиконаними через відсутність необхідних коштів у державному бюджеті та наявність чинного законодавства, спрямованого на скорочення соціальних видатків з державного бюджету через дефіцит коштів.

На переконання Валерії Лутковської, системні порушення слід вирішувати системно, комплексно і на найвищому державному рівні шляхом належного матеріального забезпечення та внесення змін до відповідних норм законодавства, що унеможливлюють виконання судових рішень, а отже, і унеможливлюють поновлення прав громадян.