Закон і Бізнес


Кабмін пропонує ратифікувати конвенцію між Україною і Кіпром


20.05.2013 11:38
3411

Конвенція сприятиме уникненню подвійного оподаткування, запобіганню ухиленню від сплати податків і взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі.


Проект закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї підготовлено Кабінетом Міністрів відповідно до пунктів 2–5 статті 9 закону «Про міжнародні договори України».

Конвенція запроваджує ставки та порядок оподаткування, відмінні від передбачених чинним законодавством України, вона підлягає ратифікації Верховною Радою України.

Необхідність укладання цієї Конвенції і Протоколу, вказано у пояснювальній записці до законопроекту, пояснюється тим, що доходи, які виникають в економічних стосунках між резидентами України та Кіпру, підлягають оподаткуванню у подвійній юрисдикції: по-перше, у державі, в якій одержувач доходу є резидентом, по-друге, у державі, в якій здійснюється діяльність, стосовно якої виникає дохід.

Тож ця Конвенція сприятиме,  по-перше, уникненню подвійного оподаткування, по-друге, запобіганню ухиленню від сплати податків і, по-третє, взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі. Це особливо важливо стосовно України, оскільки її чинне податкове законодавство передбачає уникнення подвійного оподаткування лише на основі підписання двосторонніх міжнародних угод.