Закон і Бізнес


У КС вакансій уже немає

Склад єдиного органу конституційної юрисдикції поповнився представниками судової системи


О.Литвинов пішов із сесійної зали вже в новому статусі — судді КС.

№20 (1110) 18.05—24.05.2013
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
3786

У Конституційному Суді знову повний склад. 15 травня склали присягу два представники суддівського корпусу — Олександр Тупицький та Олександр Литвинов. Обидва вперше одягли мантії на Донеччині, обидва в різні часи працювали у Львові. Тепер зустрінуться в Києві, на вул. Жилянській.


48-річний О.Литвинов призначений до КС у лютому цього року XI з’їздом суддів. Замість Андрія Стрижака, який вийшов у відставку у зв’язку з досягненням 65 років. Однак через перманентні блокування роботи парламенту «новачок» дотепер не отримував можливості скласти присягу. Адже, за законом, цей захід має відбуватись у присутності перших осіб держави, з Президентом включно.

Коли політичні пристрасті в парламенті певною мірою вщухли, до процедури складання присяги, що відбулася 15 травня, долучився ще один суддя — О.Тупицький, призначений до КС за квотою Президента наприкінці квітня. Він зайняв вакансію, яка утворилася після звільненням за власним бажанням Дмитра Лилака. До речі, останній збирався залишити єдиний орган конституційної юрисдикції ще у 2007-му, у розпал протистояння між Віктором Ющенком та Верховною Радою. Що тепер стало причиною заяви про відставку, наразі не відомо. Принаймні сам Д.Лилак жодних заяв із цього приводу не робив.

Отже, тепер КС знову працюватиме в повному складі, який на 2/3 запов­нений колишніми суддями. Водночас у ЗМІ висловлювалися критичні зауваження щодо саме такої ротації. Зокрема, суддя КС у відставці Микола Козюбра в коментарі виданню «Коммерсант-Украина» відзначив, що такий підхід до формування складу КС «абсолютно не відповідає європейським стандартам». Адже, за його словами, «в європейському конституційному праві існує загальне правило: судді судів загальної юрисдикції не готові до роботи в КС».

Однак ротація не змінила представництва колишніх суддів у КС: А.Стрижак до призначення працював головою Апеляційного суду Закарпатської області, а Д.Лилак — у Судовій палаті в господарських справах Верхов­ного Суду. Тож збережена і спеціалізація, і певною мірою — регіональне представництво новопризначених суддів КС.

Нагадаємо, що випускник Донецького державного університету (спеціальність «Правознавство») О.Литвинов став суддею Будьонівського районного суду м.Донецька в 1997 році, у 2001-му перейшов до апеляційної інстанції, а через 5 років — до Апеляційного суду Львівської області. З 2010 року він — суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Чимось схожа суддівська кар’єра й в О.Тупицького, який у січні відзначив піввіковий ювілей. По закінченні у 1988 році Харківського юридичного інституту ім. Ф.Е.Дзержинського він працював слідчим прокуратури Куйбишевського району м.Донецька. Вперше одяг мантію у 1993-му, прийшовши на роботу до місцевого загального суду того ж району. Через 8 років очолив Куйбишевський райсуд м.Донецька.

Однак у 2010-му він перейшов до Донецького апеляційного господарського суду. Звідти — до Львівського апеляційного господарського, який і очолив. На початку 2012 року був переведений до Дніпропетровського апеляційного господарського суду, де також став головою. Тепер він знову змінив юрисдикцію — на конституційну.

Наприкінці минулого року в інтерв’ю нашому тижневику О.Тупицький наголосив, що в разі зміни суддею спеціалізації «перш за все потрібно враховувати інтереси суспільства — до чого приведе така зміна: до покращення чи до невдалого експерименту над громадянами, які звертаються до суду». Отже, набувши досвіду в судах двох видів юрисдикції, він разом зі своїм новопризначеним колегою матиме можливість спростувати твердження нездатності представників судів загальної юрисдикції вершити конституційне судочинство. І свою першу справу вони почали розглядати вже наступного дня після складення присяги.