Закон і Бізнес


Два судді, а третій — Лавринович

Парламентарі хочуть бачити у складі ВРЮ не лише володарів мантій, а й міністра


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3307

Розгляд питання про призначення членів Вищої ради юстиції не обійшовся без політичних дискусій. Нардепи сперечалися, скількома руками голосуватиме Олександр Лавринович і хотіли дізнатися, хто стоїть за головою адмінсуду.


На засіданні Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя журналістів чекало багато сюрпризів. Перший — стало відомо, що напередодні ввечері комітет провів екстрене зібрання. Про перелік питань, які на ньому обговорювалися, дізнатися не вдалося. Відомо лише, що ввечері 14 травня комітетники говорили про прийняття присяги новими суддями Конституційного Суду та про призначення членів ВРЮ.

Друга несподіванка — відсутність на засіданні представників судової влади. Зазвичай у гості до Сергія Ківалова приходить керівництво вищих спеціалізованих і Верховного судів, Вищої кваліфікаційної комісії та Державної судової адміністрації. Вони завжди висловлюють свої пропозиції, зауваження щодо законопроектів. Однак 15 травня до комітету завітав тільки в.о. голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко. А думки щодо проектів законів представники судової системи виклали на папері.

Можливо, служителі Феміди образилися на бажання комітету повернути собі повноваження розглядати кандидатури суддів, які претендують на обрання безстроково. Тому й влаштували своєрідний протест.

Третій сюрприз — порядок денний засідання відрізнявся від того, який напередодні отримали ЗМІ. У ньому з’явилися додаткові пункти, зокрема про призначення на посади членів ВРЮ. Саме довкола цього питання спалахнули політичні пристрасті, тому представники опозиції запропонували перенести його розгляд.

«Відомо, що консультації з трьома фракціями не проводились, і ми навіть не знаємо, які кандидатури пропонуються на посади членів ВРЮ. Тому пропоную перенести розгляд питання», — зауважив перший заступник голови парламентського підрозділу Олег Махніцький. Його підтримав і секретар комітету Павло Петренко, мовляв, не варто поспішати з призначенням членів ВРЮ.

«У нас є певний обов’язок. Повноваження членів ВРЮ закінчилися ще в березні. Будемо чи ні розглядати питання? Незалежно від того, яке рішення прийме комітет, завтра це питання розглядатиметься на пленарному засіданні», — заперечила Анжеліка Лабунська.

Більшістю голосів нардепи вирішили залишити питання в порядку денному.

14 травня голова ВР Володимир Рибак уніс подання про призначення на посади членів конституційного органу: судді ВСС Володимира Колесниченка, голови Вінницького апеляційного адмінсуду Віталія Кузьмишина та міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Нагадаємо, що 22 лютого ХІ з’їзд суддів рекомендував парламенту призначити до ВРЮ трьох законників: В.Кузьмишина, В.Колесниченка та Голову КС Анатолія Головіна. Очевидно, нардепи вирішили буквально дотриматися припису закону, який говорить: 2 з 3 членів ВРЮ, що призначаються ВР, повинні бути суддями. Відтак А.Головіна замінили на О.Лавриновича.

«Сьогодні Лавринович входить до складу ВРЮ за посадою. Може, він двома руками голосуватиме? Це ж колізія», — зазначила А.Лабунська. «Голосувати він буде однією рукою», — заспокоїв її член комітету Вадим Колесніченко.

Тоді С.Ківалов пояснив: О.Лавринович почне здійснювати повноваження члена конституційного органу після складання присяги. «А це може бути і через місяць, і через півроку. Якщо він не напише заяви про складення повноважень міністра юстиції, не буде допущений до прийняття присяги члена ВРЮ за квотою парламенту», — запевнив С.Ківалов.

Не давала спокою представникам опозиції й кандидатура В.Кузьмишина. Так, П.Петренка цікавило, яка з фракцій запропонувала на цю посаду саме голову ВААС. Адже відповідно до ст.8 закону «Про Вищу раду юстиції» саме депутатські групи та фракції повинні вносити кандидатури претендентів на «парламентські» крісла у ВРЮ.

За словами С.Ківалова, такі документи надходять до голови ВР, а не до комітету. Тому всі питання — до В.Рибака. Також С.Ківалов наголосив, що рішення комітету має рекомендаційний характер, останнє слово — за парламентом.

Після довгих суперечок і дискусій більшістю голосів комітет рекомендував ВР призначити до ВРЮ В.Колесниченка, В.Кузьмишина та О.Лавриновича. Швидше за все, при обговоренні цього питання у ВР без ексцесів не обійдеться.