Закон і Бізнес


Комбінації першої столиці

Голова ВСС Андрій СОЛОДКОВ: «Насамперед планую зайнятися формуванням єдиної судової практики»


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
ЛІЛІЯ КУРІННА
3865

Найбільша інтрига засідання Ради суддів загальних судів була пов’язана з вакантною посадою голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Однак уже в першу годину роботи рекомендацію на призначення отримав Андрій Солодков. Крім розгляду кадрових питань, РСЗС знову багато часу приділила обговоренню критичної ситуації з невиплатою зарплати суддям та працівникам апарату в деяких областях.


«Кадрові» таємниці

Кандидатуру А.Солодкова члени РСЗС розглянули першою. Запитань на його адресу пролунало небагато. Зокрема, Юрій Мельник поцікавився, як претендент оцінює роботу ради, чи не бачить якихось недопрацювань. А.Солодков запевнив, що, перебуваючи на посаді голови Апеляційного суду Харківської області, жодних недоліків у роботі ради не помічав, відповідно, якихось рекомендацій РСЗС дати не може. «Усе гаразд», — підсумував він.

На його місце рада одразу ж запропонувала призначити Ігоря Бровченка, якого нещодавно обрали суддею цієї установи. Оскільки раніше І.Бровченко був «господарником», Ю.Мельник запитав, чи не виникне в нього труднощів через зміну юрисдикції. Претендент зазначив, що він 6 років пропрацював у місцевому суді й добре знає специфіку такої роботи. Тому труднощі його не лякають.

Того ж дня рада дала рекомендації на призначення на адмінпосади ще 18 суддям. Зокрема, заступником голови Апеляційного суду м.Києва зможе стати Марія Приндюк, таку ж посаду в Апеляційному суді Київської області, ймовірно, займе Олег Ігнатюк.

Загалом розгляд цих питань відбувся досить швидко. Проте гострих питань на адресу кандидатів пролунало також чимало. Члени ради не скупилися як на похвалу, так і на критику, якщо для цього були підстави. Голова РСЗС Інна Отрош відзначила тенденцію: якщо жінка очолює суд, там усе в порядку. Хоча й кандидатів-чоловіків, у яких усе було гаразд і з сайтом, і з приміщенням, і з вчасним розглядом справ, теж не бракувало.

Особливе захоплення в членів ради викликала Світлана Мартьянова, яка побажала очолити Франківський районний суд м.Львова. Жінка розповіла, що через одну складну справу, вона та її родина перебувають під захистом. На запитання учасників засідання, чи відчуває вона себе дійсно захищеною, жінка відповіла, що й вона сама, і її діти вже звикли поводитися обережно, оскільки жодній сторонній захист не гарантує 100% безпеки.

Повторно розглядалася кандидатура Ірини Антипової, претендентки на посаду голови Кіровського районного суду м.Кіровограда. Минулого разу члени РСЗС висловили бажання поспілкуватися з головою Апеляційного суду Кіровоградської області Володимиром Мельником. Справа в тому, що, крім І.Антипової, ще один кандидат мав намір очолити цей суд. Учасників засідання також зацікавив той факт, що суддя вирішила перевестися з Києва до Кіровограда. Саме про це вони й запитали у В.Мельника.

Як пояснив останній, І.Антипова має організаторські здібності, вміє працювати з людьми, тому, на його думку, з її допомогою вдасться вирішити деякі проблеми в роботі суду, зокрема пов’язані з дотриманням строків розгляду справ. Оскільки інший кандидат перевівся до апеляційної інстанції й більше на вакансію не претендував, члени ради одноголосно підтримали І.Антипову й дали їй рекомендацію.

Спілкуючись із претендентами, члени ради знову звертали увагу на стан офіційних сайтів судів, цікавилися навантаженням законників, наявністю справ, які перебувають у провадженні понад 6 місяців. Голову ради особливо вразив сайт Ялтинського міського суду АРК, на якому була опублікована унікальна історична інформація про цю установу. Однак члени РСЗС мали претензії не тільки до стану сайтів.

Заглиблення в проблеми

Зокрема, занепокоєння викликав стан приміщення Токмацького райсуду Запорізької області. Раніше члени ради приїжджали з перевіркою в цю установу й тому поцікавились у В’ячеслава Курдюкова, який хотів її очолити, чи змінилося щось на краще після візиту. Кандидат розповів, що відбувся частковий ремонт, була прибрана територія біля суду. Однак не все ще зроблено, оскільки, за словами В.Курдюкова, на це потрібні додаткові кошти. І.Отрош своєю чергою зауважила: «Для того щоб прибрати, можна обійтися власними силами, без фінансових затрат. Можна суботник провести». Вона також попередила, що члени РСЗС можуть ще раз приїхати в цей суд, аби проконтролювати ситуацію.

Багато уваги приділили розгляду ситуації в Обухівському райсуді Київської області. Проведена перевірка довела, що особливих зауважень до роботи цієї установи немає. І.Отрош навіть зазначила: «Якщо відверто, то я не розумію, що ми там робили». За винятком деяких моментів (наприклад скарг на те, що з певним законником хтось не привітався, і систематичних прогулів окремими служителями Феміди оперативних нарад тощо) робота організована належним чином.

Про те, що ситуація в установі покращилася, розповіла і її голова Оксана Степанова. Причину конфлікту вона пояснила так: «Судді звикли працювати в одному порядку, я запровадила дещо інший». Однак відбулася комунікація — і ситуація змінилася. «Наша робота стала схожою не на монолог, а на діалог», — зазначила О.Степанова, додавши, що всі скарги, які писали працівники суду, не підтвердилися.

Різні тенденції

Члени ради нарешті затвердили Положення про порядок розгляду звернень громадян та юридичних осіб Радою суддів загальних судів. Нагадаємо: текст документа був опублікований на веб-порталі «Судова влада» на початку квітня, аби до нього можна було зібрати пропозиції.

У документі вказується, як правильно має бути оформлене таке звернення. Приміром, якщо воно буде анонімним або автор не вкаже свого місця проживання, питання залишиться поза увагою. Не розглядатимуться також і повторні звернення від одного й того самого громадянина з одного й того ж питання, якщо перше вирішене по суті, а також скарги, подані з порушенням строків.

Звернення, як правило, розглядаються протягом не більш ніж 1 місяця з дня їх реєстрації. Цей термін може бути продовжений, проте не може становити більш ніж 45 днів.

Водночас із тексту положення були виключені 2 пункти, згідно з якими депутатські запит і звернення мали розглядатися протягом 10 і 5 днів відповідно.

Про позитивні тенденції в роботі офіційних веб-сайтів судів розповів заступник директора ДП «Інформаційні судові системи» Віталій Живаєв. Він представив дані, згідно з якими кількість судів, що не оновлювали своїх сайтів, почала істотно зменшуватися. Порівняно з груднем 2012 року ще 368 судів загальної юрисдикції оновили інформацію на своїх веб-сторінках. Також у березні — квітні поточного року значно зросла кількість переглядів офіційних сайтів судів. Якщо в грудні було майже 727 тис. переглядів сторінок, то у вищезазначеному періоді їх кількість перевищила 1 млн.

А от розгляд ситуації з незадовільною виплатою зарплати суддям та працівникам апарату особливого оптимізму не додав. Як знову наголосив Олександр Пазюк, такий стан справ є типовим не тільки для Апеляційного суду Волинської області, голова якого звернувся до РСЗС, а й для обителей Феміди інших областей. На його думку, діяльність ДСАУ в цьому напрямку є неефективною. «Люди з вищою юридичною освітою отримують зарплату як бабусі з віником. І навіть цю зарплату вони отримати не можуть», — зазначив член ради. «Страйкувати не можемо, профспілок у нас нема. Спробуйте за тисячу гривень прожити. Ми мусимо щось робити», — закликав він колег. Однак думки учасників засідання розділилися. «Ми можемо робити тільки те, що входить до нашої компетенції», — наголосив Олександр Симонець. На що О.Пазюк заперечив: «Потрібно хоча б постійно говорити про цю проблему, аби люди, яких вона стосується, знали, що вони не самі, що їм хоча б намагаються допомогти».

«Єдина організація, яка може вже більш реально про це говорити, — Рада суддів. Ми свої важелі використали: вже і керівник ДСАУ виступав, і заступники. Я вважаю, що наразі реальним є те, що ми можемо знову звернутися до ДСАУ знайти, аби якісь резерви й поінформувати РСУ про той стан, який склався у сфері виплати зарплати», — зазначив член РСЗС Анатолій Бабій.

Зрештою рада знову вирішила перенести розгляд цього питання на наступне засідання, яке має відбутися 5—6 червня, запросити представника ДСАУ й заслухати дані щодо заборгованості по зарплаті в усіх областях. Лише після грунтовного вивчення ситуації та її обговорення буде винесене остаточне рішення.

P.S. 17 травня Вища рада юстиції підтримала рекомендації РСЗС щодо призначень на адмінпосади. Відразу після оголошення рішення ВРЮ новоспечений голова ВСС А.Солодков у ексклюзивному коментарі кореспондентові «ЗіБ» повідомив, що насамперед планує зайнятися формуванням єдиної судової практики. Тож побажаємо йому успіхів у цьому починанні…