Закон і Бізнес


Професія без дискримінації

Судові експерти, які мають науковий ступінь, теж проходитимуть стажування


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
14003

Кабмін запропонував установити для всіх судових експертів вимогу один раз на 3 роки проходити стажування в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції.


Аби привести положення закону «Про судову експертизу» у відповідність до норм закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», Каб­мін запропонував установити загальну вимогу для фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ і отримали кваліфікацію судового експерта, один раз на 3 роки проходити стажування в державних спеціалізованих установах Мін’юсту відповідно до спеціальності та підтверджувати рівень своїх професійних знань. Нині таке стажування не проходять фахівці, які мають науковий ступінь.

Уряд подав до парламенту проект «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про судову експертизу» (щодо кадрового забезпечення). 4 квітня Верховна Рада прийняла його в першому читанні, а 15 квітня Комітет ВР з питань верховенства права та правосуддя рекомендував прийняти його в цілому.

Головне науково-експертне управління апарату ВР вважає акт слушним, підтримує його, вказуючи на те, що зміни, запропоновані законопроектом, сприятимуть підвищенню якості проведення судових експертиз в Україні та здійсненню правосуддя в цілому. Вища рада юстиції, Державна судова адміністрація, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд також підтримують унесений Кабміном акт та заперечень щодо його прийняття не мають.