Закон і Бізнес


Піраміди стануть небезпечними

Для захисту довірливих громадян запровадять кримінальну відповідальність


Засновник АТ «МММ» Сергій Мавроді потрапив на лаву підсудних не за фінансові піраміди, а за несплату податків.

№20 (1110) 18.05—24.05.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
14190

Кабмін визначив, якими мають бути санкції за створення фінансових пірамід. Однак деякі експерти сумніваються, що шахраїв удасться притягнути до відповідальності, надто ефективно ті маскуються.


Від суми до тюрми

Зупинити поширення махінацій з коштами громадян має підготовлений урядовцями законопроект «Про заборону фінансових пірамід в Україні» (№2700). «Мета документа — захистити громадян від шахраїв, що працюють на фінансовому ринку та число яких за час кризи різко зросло. Щоб запобігти розвитку шахрайських схем, проект уводить кримінальну відповідальність для тих, хто створює фінансові піраміди, аж до позбавлення волі на строк до 8 років», — пояснив суть ініціативи Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов.

Відповідно до проекту фінансовою пірамідою є «будь-які операції з фінансовими активами, які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб, зокрема без провадження фактичної господарської діяльності». Щоб уникнути плутанини, автори документа вирішили навіть окремо вказати, що до пірамід не належать операції, які здійснюються фінансовими установами під час надання ними визначених законом послуг.

Кримінальну відповідальність за створення шахрайських схем пропонують прописати в новій статті КК. Відповідно до неї умисне створення умов для фінансової піраміди, пропонування участі в ній або залучення фінансових активів за її допомогою каратиметься штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—3400 грн.). Як альтернативне покарання можливе обмеження волі до 3 років. Якщо ж такі дії вчинятимуться повторно або групою осіб за попередньою згодою, то відбутися штрафом порушникам не вдасться. За це передбачено до 5 років обмеження або позбавлення волі.

Особливу увагу творці законопроекту вирішили присвятити пірамідам, які «будуються» завдяки сучасним технологіям. Так, якщо незаконні операції здійснювалися з використанням електронно-обчислювальної техніки, інформаційних мереж чи систем електронних платежів, то карати організаторів піраміди пропонується значно суворіше, ніж тих, хто брав готівку з рук у руки. За такі дії передбачається позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з конфіскацією майна. Відбутись умовним ув’язненням такі порушники не зможуть. Такі ж санкції застосовуватимуться в разі, якщо незаконні дії вчинялись у великому розмірі, а якщо в особливо великому — відбути за гратами доведеться від 5 до 8 років.

При цьому про великий розмір ідеться у випадку, якщо сума операцій у 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум (4250 грн.), а якщо в 600 разів (10200 грн.) — про особливо великий. Таким чином, значні покарання застосовуватимуться, навіть якщо в операціях фігурували несуттєві суми.

Махінації в широкому розумінні

Новий урядовий проект майже відразу після своєї появи в парламенті викликав критичні зауваження. Так, заступник голови правління «Авант-банку» Андрій Швець відзначив, що проект намагається заборонити «пірамідобудівництво» лише в загальних рисах. Мовляв, аби шахраїв чекала відповідальність, їм слід відкрито назвати свою схему пірамідою.

Разом з тим очевидно, що піраміди можуть маскуватися під різноманітні клуби, товариства, каси взаємодопомоги й навіть керуючі компанії, які пропонують послуги з «ефективного» розпоряджання коштами. Тому слід створювати додаткові бар’єри проти пірамід, наприклад обмежити максимальну дохідність. Мовляв, якщо громадянину пропонують вкласти кошти під 100% річних, чесною така діяльність бути не може.

Схоже, необхідність удосконалення документа розуміють і в Кабміні. За словами С.Арбузова, Уряд працює над створенням ефективних правових конструкцій для притягнення до відповідальності організаторів «електрон­них» пірамід, що існують лише віртуально. «Це складне питання, оскільки такі схеми основані на електронних грошах, організації ніде юридично не зареєстровані, кошти «вкладників» не переходять у власність організатора, а зберігаються на їхніх особистих рахунках або рахунках посередників», — відзначив Перший віце-прем’єр.

Має намір С.Арбузов відкрити ще один фронт боротьби з шахраями. За його словами, найближчим часом будуть ужиті заходи боротьби з фінансовими пірамідами на фондовому ринку й діяльністю псевдофорекс-брокерів, які пропонують заробляти на коливаннях курсів валюти.

Урядова ідея боротьби з пірамідами не нова. Так, подібну ініціативу наприкінці минулого року обстоював член ВО «Батьківщина» Сергій Терьохін. З’являлися схожі проекти і в парламенті минулого скликання. Проте попередні пропозиції до ухвалення навіть не наближались, а тим часом «будівельники» пірамід продовжують активно працювати.