Закон і Бізнес


ВРЮ оновлює керівництво


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2696

Після майже двомісячної паузи Вища ради юстиції повернулася до роботи. Головною інтригою засідання був розподіл керівних посад у самому колегіальному органі, адже в голови Ради Володимира Колесниченка та його заступника Лідії Ізовітової закінчилися 3-річні строки повноважень.


Очікувалося, що парламент устигне призначити своїх представників до ВРЮ. Напередодні Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя встиг рекомендувати парламенту кандидатури трьох нових членів цього конституційного органу (див. стор.2). Однак до початку засідання ВРЮ, скликаного на 14-у годину 16 травня, це питання навіть не стояло в порядку денному сесії ВР.

Починати роботу без керівництва взагалі ВРЮ не могла. Тому, припинивши повноваження 3 «парламентських» членів — Валерія Бондика, Володимира Завальнюка та В.Колесниченка, а також колишнього Голови Верховного Суду Петра Пилипчика, вирішили відкласти вирішення питання про те, хто очолить ВРЮ. До того часу, як буде заповнена парламентська квота та обраний новий очільник ВС.

Натомість без особливих складнощів визначилися з тим, хто буде новим заступником голови ВРЮ. Ним став представник Вищого господарського суду Олександр Удовиченко, чию кандидатуру запропонувала Інна Отрош. Його прізвище виявилось єдиним у бюлетені для голосування й зібрало 14 голосів «за».

Л.Ізовітова змінить портфель заступника голови на крісло секретаря секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.

Далі члени ВРЮ легко впорались і з призначеннями на адмінпосади в судах. Зокрема, затвердили відразу двох заступників голови ВГС — Артура Ємельянова й Віктора Москаленка. Перший донедавна очолював Київський апеляційний господарський суд, а для другого це вже третє призначення на цю посаду.

Крім того, головою Апеляційного суду Харківської області став Ігор Бровченко, а Київський апеляційний господарський суд очолить Олег Хрипун. Залишилися на другий строк голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олександр Мартиненко та Севастопольського апеляційного адміністративного суду Юрій Шеренін.

Докладніше про засідання — у наступному числі «ЗіБ».