Закон і Бізнес


Американський свідок


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
Антон Пряников
3835

Печерський районний суд м.Києва закінчив допит ключового, сьомого за рахунком, свідка у «справі Щербаня» — Петра Кириченка. Колишній бізнес-партнер і друг Павла Лазаренко недвозначно заявив, що замовниками вбивства донецького бізнесмена були П.Лазаренко та Юлія Тимошенко.


За словами П.Кириченка, якого допитували в режимі відеоконференції, якось під час перельоту зі Швейцарії в Україну П.Лазаренко сказав, що Ю.Тимошенко загрожує небезпека. Мовляв, вона постачає газ у Донецький регіон, але її туди не хочуть пускати. Тому їй потрібний «кримінальний дах». Єдиним карним злочинцем, якого П.Кириченко на той момент знав, був Олександр Мільченко на прізвисько Матрос. Його Петро й порекомендував своєму другу. Пізніше привіз Матроса на дачу до П.Лазаренка в Пущу-Водицю.

«Лазаренко мені сказав: «Треба буде Шурику заплатити 3 млн. Я скажу коли». Незабаром Лазаренко викликав мене до себе на дачу, вийняв із сейфа $500 тис., поклав у кейс і сказав, щоб я передав їх Матросові», — повідомив під час допиту П.Кириченко. За що гроші — екс-прем’єр нібито не сказав. Лише пізніше, за словами П.Кириченка, П.Лазаренко дав зрозуміти, для чого він передав півмільйона.

Через якийсь час Матрос став дзвонити П.Кириченку та скаржитися, що Юля й Паша не беруть трубку, і вимагати залишку грошей. «Я зустрічався з Тимошенко в «Націоналі», сказав: «Ти що, це ж серйозні люди, треба розрахуватися. А вона почала говорити якісь дурощі на зразок того, що в Щербаня й так було повно ворогів і його міг убити хто завгодно». Тоді я звернувся до Лазаренка». Він сказав: «Не хвилюйся, Юля заплатить». З Матросом дійсно через якийсь час розрахувалися.

На пряме запитання судді, хто з двох був організатором убивства, П.Кириченко відповів: «Судячи з усього, Тимошенко».

Після тріумфального допиту американського свідка прокуратура вже починає святкувати перемогу. «Однозначнішого свідка важко знайти. Як не намагались адвокати збити з пантелику П.Кириченка, він чітко сказав, що замовники вбивства — Тимошенко й Лазаренко», — заявив обвинувач у справі — прокурор Олег Пушкар.

Схоже, зашморг доказів затягується все тугіше й тугіше: більшість допитаних у суді свідчили не на користь Ю.Тимошенко. Правда, невідомо, чи вдасться прокуратурі допитати головних фігурантів. Юлія Володимирівна поки жодного разу не з’явилася в суді. Що стосується Павла Лазаренка, то шанси на те, що слідчим органам удасться з ним домовитися, не такі вже й великі, але вони існують. До речі, за словами О.Пушкаря, ГПУ вже кілька разів зверталася до американських властей, направляючи доручення про надання правової допомоги в допиті П.Лазаренка. Але будь-якої відповіді зі США поки що не надійшло. Якщо ж можливість допитати П.Лазаренка з’явиться, то прокуратура нею скористається, — стверджує держобвинувач.

Утім, на думку експертів, за наявності достатньої доказової бази справа може бути передана до суду й без допиту обвинувачених.