Закон і Бізнес


Таємниця адвокатського сейфа

З офісу РА Харківської області викрали важливі документи


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3568

У Раді адвокатів Харківської області — НП. Невідомі проникли в офіс РА і викрали частину протоколів засідань і жорсткий диск комп’ютера. Міліція вже ініціювала з цього приводу кримінальне провадження.


Злодії, байдужі до грошей

Зловмисники проникли відразу в два приміщення на другому поверсі будівлі за адресою пров. Короленка, 19 — в кабінет голови Ради адвокатів Харківської області й офіс юридичної консультації №1. Під час травневих вихідних усі працівники відпочивали, тому адвокати виявили сліди непроханих гостей тільки 7 травня і встановити точний час крадіжки не вдалося. Злодії залізли до приміщення через вікна, скориставшись широким парапетом кафе, що розташоване на першому поверсі. За словами голови РА Харківської області Вікторії Гайворонської, в її кабінеті невідомі перевернули все догори дном — порпалися передусім в документах, протоколах засідань, загальних зборів. Цікавив їх і вміст комп’ютера. Цікава деталь — незважаючи на те, що в приміщенні був і дорогий годинник з натурального дерева, картини, новий монітор, їх ніхто не взяв. Крім того, у сейфі юрконсультації були 2 тис. грн., але пластиковий «файл», у якому лежали гроші, відклали вбік. Злодіїв більше цікавили адвокатські досьє, які теж були в сейфі. Правда, їх ніхто не виніс, але сказати напевно, чи не зник якийсь документ чи сторінка з особистих справ, поки що важко.

На думку представників РА Харківської області, навряд чи в їхній офіс залізли звичайні квартирні «злодії». Зловмисники розібрали комп’ютер і забрали жорсткий диск, крім того, вони викрали протоколи загальних зборів адвокатів області. «У цих протоколах була інформація про тих, хто виступав на засіданнях, які питання обговорювалися, в них відображені вибори керівництва колегії, ради, КДКА, — розповіла «ЗіБ» В.Гайворонська. — Ця інформація була важлива тоді, коли проходили вибори, а зараз, на мій погляд, вона вже не така актуальна. Важко припустити, хто це міг зробити. Можу сказати, що ворогів у мене немає. Я думаю, що дуже обмеженому колу людей могли бути цікаві ці протоколи. Наприклад, рядовим адвокатам абсолютно ні до чого протоколи звітних зборів».

Переплутали вікна?

До речі, за інформацією «ЗіБ», КДКА Харківської області зараз розглядає кілька резонансних дисциплінарних проваджень. Наприклад, одне з них стосується члена ВКДКА від Одеської області Тетяни Подольної, а друге — екс-голови Закарпатської обласної асоціації адвокатів Лариси Герасько, яка активно брала участь у конфлікті в адвокатському середовищі на боці екс-голови ВККА Володимира Висоцького й навіть була обрана головою Ради адвокатів Закарпатської області, — на «розкольницькій» конференції. Обидві жінки добре відомі в адвокатських колах. В офісі КДКА зберігаються матеріали й щодо інших дисциплінарних проваджень. При цьому її кабінети розташовані поруч з кабінетами ради адвокатів і юридичної консультації. Можливо, грабіжники просто переплутали вікна? Правда, судячи з усього, невідомі знали, що їм потрібно, і навряд чи могли так «промахнутися». Потерпілі поки що тільки думають, кому й навіщо могли знадобитися документи, крапку в цій історії повинні поставити правоохоронці.

7 травня, відразу після того, як адвокати виявили зникнення документів, вони звернулися до правоохоронних органів. Інформація про правопорушення була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, міліція вже відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.185 КК («крадіжка, поєднана з проникненням у житло або приміщення») і почала активні слідчі дії. Між іншим, в офісах обох установ на документах, склі і сейфі були виявлені численні відбитки пальців, які, за попередньою інформацією, не належать жодному із працівників. У зв’язку з цим була призначена дактилоскопічна експертиза. Відправили на дослідження й оригінали дверних замків. У зв’язку з розслідуванням були призначені й інші експертизи.