Закон і Бізнес


Диктатура ціною у 80 років

Колишній глава держави сидітиме за винищування власного народу


У Гватемалі було немало диктаторів, але тільки правління Х.Монтта закінчилося тюремним ув’язненням.

№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3202

Колишнього диктатора Гватемали Хосе Ефраїна Ріоса Монтта, котрий правив країною в 1982—1983 рр., засудили до 80 років тюрми за геноцид індіанського населення й військові злочини. Таким чином 86-річний Х.Монтт став першим латиноамериканським правителем, засудженим за злочини, скоєні проти власного народу.


Як повідомляє Ассошіейтед Пресс, вирок складається з двох частин. Колишній диктатор отримав 50 років тюрми за геноцид: суд визнав його відповідальним за смерть не менш ніж 1770 осіб (враховуючи жінок, людей похилого віку і дітей), котрі належать до індіанських племен, корінного населення Гватемали. Крім того, його визнали відповідальним за згвалтування кількох тисяч неповнолітніх дівчат. Усі ці злочини, на думку слідства, були скоєні солдатами урядової армії за наказом Х.Монтта під час громадянської війни. Ще 30 років екс-лідер країни отримав за військові злочини.

Згідно з вироком засуджений не має права на помилування. Водночас сподвижника Х.Монтта, колишнього голову військової розвідки Гватемали Хосе Родрігеса Санчеса було виправдано.

Подібних судових прецедентів у Гватемалі не було. За 36 років внутрішнього збройного конфлікту в цій центральноамериканській країні правило багато диктатур, проте тільки щодо 86-річного Х.Монтта прокуратурі вдалося зібрати докази, що дозволили обвинуватити його в геноциді й військових злочинах. Вердикти оголосив головуючий на процесі суддя Яссмін Барріос. «Суд вважає, що геноцид зачепив усю Гватемалу, що встановлення істини допоможе залікувати рани минулого й здійснення правосуддя допоможе жертвам», — заявив він.

Сам екс-диктатор категорично заперечує свою вину, заявляючи, що нічого не знав про геноцид індіанського населення. За його словами, злочини скоювали солдати без його відома, а відповідні накази самовільно віддавали воєначальники.

Х.Монтт прийшов до влади в березні 1982 року після військового перевороту, в ході якого був повалений щойно обраний президент, і правив усього 17 місяців, після чого в серпні 1983-го був повалений Оскаром Мехіа.

Під час диктатури Х.Монтта в країні в ході громадянської війни були вбиті тисячі людей, десятки тисяч жителів Гватемали стали біженцями.

У 1989-му екс-диктатор намагався брати участь у президентській гонці 1990 року, проте Конституційний суд не допустив його до виборів. У 2003-му колишній глава держави також був кандидатом у президенти, проте набрав усього 11% голосів.

Раніше влада Гватемали неодноразово намагалася притягти Х.Монтта до відповідальності за скоєні ним злочини. Проте до січня 2012 року він, будучи членом гватемальського Конгресу, був захищений від судового переслідування, оскільки володів депутатською недоторканністю.