Закон і Бізнес


Великий махінатор

Берлусконі не пощастило уникнути тюремного ув’язнення й нових офіційних обвинувачень


Спритність рук, тому державні посади будуть недоступні для С.Берлусконі протягом 5 років.

№20 (1110) 18.05—24.05.2013
2977

Апеляційний суд Італії підтвердив вирок, винесений колишньому прем’єр-міністру країни Сильвіо Берлусконі. Таким чином, суд підтримав вимогу прокуратури у справі про махінації в компанії Mediaset. Сам політик наполягав, що невинний.


Суд Мілана відхилив апеляцію медіамагната С.Берлусконі в справі про махінації в компанії Mediaset, тим самим залишивши в силі вирок суду першої інстанції, винесений у кінці жовтня 2012 року. Мільярдер був засуджений до 4 років позбавлення волі, але за італійським законодавством 3 роки тюрми йому пробачили. Також С.Берлусконі заборонили займати державні посади протягом 5 років і посади керівника в компаніях протягом 3 років. Екс-прем’єра також зобов’язали виплатити €10 млн податковим службам Італії.

За даними слідства, з 2002 до 2005 року керівництво Mediaset здійснювало фінансові махінації, пов’язані з купівлею прав на демонстрацію американських фільмів у Італії.

Тепер справа С.Берлусконі буде розглянута Верховним судом. У випадку якщо він підтвердить ухвалений раніше вирок, політикові доведеться залишити сенаторське крісло й позбутися депутатської недоторканності.

Це не перша кримінальна справа стосовно С.Берлусконі. У березні його засудили до року тюрми за незаконну публікацію телефонних переговорів політичних конкурентів. Крім того, його підозрюють у сексуальному зв’язку з неповнолітньою повією.

Також прокуратура Неаполя офіційно зажадала притягнути до суду колишнього прем’єр-міністра в справі про корупцію і підкуп парламентарів.

Мова йде про скандальну справу, пов’язану з переданням С.Берлусконі €3 млн відомому політикові Серджо де Грегоріо. У 2006 році його було обрано до Сенату в блоці з партією «Італія цінностей», яку очолював один з головних політичних супротивників С.Берлусконі, — колишній слідчий Антоніо ді П’єтро. Потім С.де Грегоріо різко змінив свої політичні вподобання й уклав союз з прихильниками С.Берлусконі, що сприяло відставці лівоцентристського уряду Романо Проді, який в січні 2008-го втратив більшість у Сенаті.

У лютому прокуратура Неаполя почала розслідування цієї справи, і С.де Грегоріо на допитах дав показання. Слідство, зокрема, має в своєму розпорядженні відомості про те, що €1 млн був переданий очолюваній політиком асоціації «Італійці в світі», ще €2 млн були переведені на різні банківські рахунки сенатора.

У березні представники прокуратури Неаполя заслуховували як свідків у цій справі екс-прем’єра Р.Проді, а також багатьох інших парламентарів від Демократичної партії.

Раніше стосовно С.де Грегоріо було порушено кілька кримінальних справ за обвинуваченням у корупції і пособництві мафіозній діяльності. У червні 2012-го Сенат відмовився позбавити його депутатської недоторканності. Після лютневих парламентських виборів 2013 року, коли термін сенаторського мандата С.де Грегоріо закінчився, його помістили під домашній арешт.