Закон і Бізнес


Дві сторони одного відбору

ВККС і ВРЮ вирішили об’єднати зусилля для заповнення суддівських вакансій


Судова влада, №8 (995) 19.02—25.02.2011
3119

Ніщо так не надихає на роботу, як чудовий краєвид. Схоже, представники суддівського корпусу вирішили поєднати приємне з корисним і обрали для проведення робочого семінару, організованого Вищою кваліфікаційною комісією суддів та проектом «Україна: верховенство права», м.Яремчу. Щоправда, з огляду на актуальність кадрової проблеми, яка виникла в третій гілці влади, учасникам зібрання задивлятися на карпатські пейзажі часу не було.


Міжнародні й вітчизняні орієнтири

Як показало нещодавнє засідання Вищої ради юстиції, претендентів на призначення суддями вперше вже не залишилося, точніше, охочі одягти мантії є, як, у принципі, й вакантні посади в обителях Феміди, проте на заваді мріям стоїть процедура відбору. Річ у тім, що механізм, закладений законом «Про судоустрій і статус суддів», виявився недосконалим, тому Вища кваліфікаційна комісія суддів до цього часу й не могла розглядати матеріали претендентів на суддівські посади. Аби відшліфувати реформений закон, депутати вирішили внести зміни в норми щодо спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів. Однак це, так би мовити, тільки теорія, а от із застосуванням її на практиці можуть виникнути труднощі.
Саме тому впродовж трьох днів (з 9 до 11 лютого) учасники робочого семі¬нару вирішували, як відповідальні за формування суддівського корпусу органи працюватимуть у нових законодавчих реаліях. Причому з часу прийняття реформеного закону такий семінар за кількістю учасників, обсягом обговорених на ньому питань та прийнятих рішень був наймасштабнішим заходом, покликаним залучити до обговорення питань діяльності Вищої кваліфкомісії представників тих органів, які безпосередньо співпрацюватимуть із ВККС при виконанні нею обов’язків, визначених законом.
Зокрема, присутні обмінялися думками щодо становлення ВККС як нового державного органу судової влади в сучасних умовах, обговорили питання політики та організації роботи комісії, впровадження в її діяльність стандартизованих процедур і документів. Також був обговорений один з найважливіших напрямів діяльності ВККС — проведення добору кандидатів на посаду судді, котрих мають призначити вперше.
Учасники семінару ознайомилися з іноземним досвідом організації роботи державного органу з добору кандидатів на посади суддів та притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Тонкощами цієї роботи поділились американські фахівці: голова ради Комісії з питань суддівської поведінки штату Каліфорнія Вікторія Генлі, суддя, член цієї комісії Фредерік Горн та експерт із суддівських питань Памела Деніелс. Про грузинський досвід реформування системи добору суддів, тестування кандидатів і притягнення служителів Феміди до відповідальності розповіла член Вищої ради юстиції Грузії Каха Коберідзе. З міжнародними стандартами за¬снування та організації діяльності професійного тестового центру учасників семінару ознайомив директор Тестового центру Нідерландів Стівен Баккер.

«Тестування» кваліфікаційних іспитів

В м.Яремчі увагу приділили й іншим питанням:
- особливостям проведення кваліфікаційного іспиту;
- критеріям оцінювання та встановлення результатів;
- визначенню рейтингу кандидатів на посаду судді;
- формуванню резерву на заміщення вакантних посад суддів;
- процедурі проведення конкурсу на заміщення вакансій;
- процедурам обрання на посаду судді безстроково та переведення такого судді до іншої установи.
Як розповів «ЗіБ» очільник ВККС Ігор Самсін, особливу увагу на семінарі приділили питанням складення кандидатами на посаду судді кваліфікаційного іспиту, визначення їх рейтингу та проведення конкурсу. «На перший погляд, особливих проблем у кваліфікаційному іспиті немає, ос¬кільки його особливості прямо прописані в законі «Про судоустрій і статус суддів». Але ж це далеко не так. Наша робота показала, що проб¬лемних питань існує дуже багато, вони мають як процедурний, так і науково-методичний характер», — заявив наш співрозмовник.
За інформацією керманича комісії, на семінарі було запропоновано варіанти проведення кваліфіка¬ційного іспиту та орієнтовні плани порядку його проведення ВККС. «За результатами роботи першого дня семінару підтвердився той факт, що додержання таких стадій призначення на посаду судді вперше, як проведення анонімного тестування (іспиту) та кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді покладає на ВККС тягар невідкладного вирішення певних нагальних питань», — пояснив він.
Так, одним з першочергових завдань ВККС на сьогодні є забезпечення розроблення тестів і практичних завдань, які відповідатимуть міжнародним стандартам і тим вимогам, що ставляться до таких завдань для виявлення рівня знань та умінь майбутніх суддів.
Представниця Академії суддів підтвердила той факт, що ця установа тривалий час займалася розробкою тестових завдань та їх апробацією, тому такі позитивні напрацювання було вирішено використовувати у сфері тестування кандидатів на посади суддів. Звичайно, таких матеріалів за своїм обсягом недостатньо, а тому невідкладним завданням ВККС є розробка й підготовка нових та якісних тестових матеріалів.
У процесі обговорення наголошувалося, що тестування є заходом, який має на меті виявити рівень знань і професійної підготовки кандидатів на посади суддів та полягає у складанні кандидатами тестів. Практичне завдання, яке є частиною кваліфіспиту, класифікується як відкрите тестове завдання й полягає в наданні кандидатом розгорнутої вмотивованої відповіді на поставлене запитання.
«Для проведення анонім¬ного письмового тестування та кваліфікаційного іспиту ВККС повинна використовувати такі тести й практичні завдання, які в повному обсязі забезпечуватимуть об’єктивність і якість оцінки рівня теоретичних знань кандидатів у галузі права й рівня їх професійної підготовки», — наголосив І.Самсін. Водночас для розробки науково обгрунтованих тестів відмінного знання змісту предмета недостатньо. Необхідна методика, яка включає в себе сукупність методів аналізу змісту й форм завдань, а також науковий підхід до процесу збору й обробки інформації, потрібні методи розрахунку параметрів завдань, методи експертизи якості тестів і тестових завдань, тобто потрібно застосовувати методологію — теорію тестових методів.
«Тестові завдання підлягають перевірці, зокрема на предмет валідності та релевантності, що є специфічною, за своєю суттю, діяльністю, яка потребує як глибоких теоретичних знань у галузі права, так і знань методології створення тестових завдань», — зауважив голова ВККС. Він також відзначив, що питання тестування виникли не вперше, «але після того, як на семінарі заслухано значну кількість професіоналів у своїй справі, питання й напрями їх вирішення є чітко окресленими». І.Самсін висловив сподівання, що в підготовці тестових матеріалів ВККС отримає допомогу від академічних вузів. «Представники Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, що були присутні на нашому семінарі, запевнили нас у цьому», — додав він.

Вкластися в розумні строки

Також І.Самсін розповів нашому тижневику, що учасники семінару озна¬йомлювалися з іноземним досвідом вирішення процедурних питань притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. «Наші американські гості надзвичайно змістовно доповіли нам про досвід США в стандартизації процедур притягнення суддів до дисциплінарної відповідально¬сті», — поінформував очільник комісії.
Одним з дискусійних питань було: чи повинна ВККС колегіально розглядати всі скарги про дисциплінарну відповідальність суддів незалежно від обгрунтованості письмових заяв, адже закон цього питання не регулює?
«Ми почули доволі аргументовану думку заступника голови правління Центру політико-правових реформ Романа Куйбіди про те, що недоцільно розглядати колегіально ту скаргу, яка не містить даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. На моє уточнююче питання Р.Куйбіда також зазначив, що строки розгляду дисциплінарної справи мають бути розумними, оскільки вони не встановлені безпосередньо в законі», — переповів зміст дискусії І.Самсін.
Він висловив переконання, що семінар став дієвою допомогою для очолюваного ним органу. «Звісно, діяльність ВККС у нових умовах не є простою, ос¬кільки є певні проблеми, пов’язані як з матеріально-технічним забезпеченням, так і з вирішенням процедурних питань. Але такі проблеми жодним чином не знімають із комісії обов’язків, визначених законом. І з метою окреслення проблемних питань, що потребують нагального вирішення, та для пошуку ефективних шляхів їх вирішення ми й проводили цей захід», — резюмував наш співрозмовник.
Своєю чергою голова ВРЮ Володимир Колесниченко, виступаючи перед учасниками зібрання, наголосив на важливості та необхідності в подальшому тісної співпраці Ради та ВККС, оскільки обидва органи беруть участь у формуванні суддівського корпусу. Згідно з повідомленням прес-служби ВРЮ керманич цього органу відзначив, що одним з найважливіших етапів спільної роботи має стати розробка узгоджених регламентних документів діяльності обох інституцій.
Загалом, як засвідчив цей захід, діяльність ВККС у нових умовах не є простою. Є чимало питань, пов’язаних як з матеріально-технічним забезпеченням, так і з процедурними нюансами. Проте з перебігу дискусії на се¬мінарі в м.Яремчі можна було зрозуміти, що члени ВККС жодним чином не знімають із себе обов’язків, визначених законом, а шукають ефективні шляхи вирішення проблем.

Олександра ПІОНТКІВСЬКА