Закон і Бізнес


«Перехідна» підсудність


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3762

Справи про банкрутство, порушені до 19.01.2013, слід розглядати в порядку цивільного судочинства.


Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Інформаційний лист

7 травня 2013 року №709/0/4-13

Про визначення юрисдикції спору про стягнення заробітної плати у випадку банкрутства боржника

Головам апеляційних судів областей, мм.Києва та Севастополя, Апеляційного суду Автономної Республіки Крим

З метою вирішення питань, що виникли у судовій практиці, та розглянувши звернення голови Апеляційного суду Кіровоградської області щодо визначення юрисдикції спору про стягнення заробітної плати у випадку банкрутства боржника, судова палата у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначає таке.

Питання: У порядку якого виду судочинства мають розглядатися спори працівників про стягнення заробітної плати, якщо відносно роботодавця порушено справу про банкрутство?

Відповідь: У зв’язку з набранням чинності законом від 22.12.2011 №4212-VI «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» зазначений Закон викладено в новій редакції. Закон набрав чинності 19.01.2013 (за винятком окремих його положень).

Згідно з п.7 «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ст.12 ГПК доповнено п.7, відповідно до якого до підвідомчості господарських судів віднесено справи у спорах, зокрема про стягнення заробітної плати з боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство (як і поновлення на роботі посадових і службових осіб боржника).

Відповідно до закону від 2.10.2012 р. №5405-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов’язань» розд.Х «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» доповнено п.1-1, яким визначено, що положення цього закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим законом.

Таким чином, вирішуючи питання про визначення юрисдикції (предметної підсудності) справи за позовом про стягнення заробітної плати з роботодавця, судам слід враховувати положення п.1-1 розд.Х «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», вимоги ст.15 ЦПК, ст.12 ГПК та брати до уваги дату порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо таку ухвалу постановлено після 19.01.2013.

Справи про банкрутство боржника, порушені господарськими судами до 19.01.2013, не впливають на визначення юрисдикції справ про стягнення з боржника зарплати і їх слід розглядати в порядку цивільного судочинства.

Заступник голови П.ГВОЗДИК