Закон і Бізнес


Набули чинності масштабні зміни до Закону про страхування


17.05.2013 09:17
5163

З сьогоднішнього дня іноземні страхові компанії можуть працювати в Україні безпосередньо через власні представництва.


Набули чинності зміни до Закону «Про страхування», передбачені у зв'язку зі вступом України до Світової організації торгівлі. Документ вносить суттєві зміни в діяльність іноземних страхових компаній в нашій державі.

1. Необхідні умови для відкриття страховиком-нерезидентом філії в Україні

Змінами передбачено 9 умов, при дотриманні яких страховик-нерезидент має право на відкриття філії в Україні:

1) держава, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, належить до держав, які беруть участь у міжнародному співробітництві у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, а також співпрацює із Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF);

2) між Уповноваженим органом із здійснення нагляду за страховими компаніями країни (в якій зареєстрований страховик-нерезидент) та Уповноваженим органом підписано меморандум (укладено угоду) про обмін інформацією;

3) за страховою діяльністю відповідно до законодавства країни реєстрації страховика-нерезидента здійснюється державний нагляд;

4) між Україною та країною, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, укладено міжнародний договір про запобігання податковим ухиленням та уникнення подвійного оподаткування;

5) страховикам України дано право відкривати свої філії на території іноземної держави, в якому створений і діє страховик-нерезидент, та ін

Реєстрація філій страховиків-нерезидентів здійснюється Уповноваженим органом. При цьому діяльність філії страховика-нерезидента повинна відповідати вимогам, встановленим цим Законом та / або нормативно-правовими актами Уповноваженого органу.

2. Доповнено поняття страховиків

Згідно з новою редакцією ч. 1 ст. 2 Закону «Про страхування» змінено поняття страховиків. Зокрема, страховиками, що мають право здійснювати страхову діяльність на території України, відтепер також є зареєстровані Уповноваженим органом відповідно до цього Закону та законодавства України постійні представництва у формі філій іноземних страхових компаній, також ті, що одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності.
 При цьому згідно зі змінами страховиками-нерезидентами вважаються фінансові установи, які створені і мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до законодавства тих іноземних держав, в яких вони зареєстровані. Положення цього Закону, що застосовуються до страховиків-резидентів, застосовуються також до філій страховиків-нерезидентів з урахуванням особливостей, встановлених  Законом.

3. Поділ в Законі «Про страхування» окремих вимог до страховиків-резидентів і страховиків-нерезидентів
Відповідно до нововведень в Закон «Про страхування» вноситься ряд уточнень щодо страховиків-резидентів. Так, наприклад, при створенні страховика-резидента або збільшенні зареєстрованого статутного капіталу останній повинен бути сплачений виключно в грошовій формі. Дозволяється формування статутного капіталу страховика-резидента цінними паперами, що випускаються державою за їх номінальною вартістю в порядку, визначеному Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі - Уповноважений орган), але не більше 25% загального розміру статутного капіталу. Раніше такі вимоги стосувалися всіх страховиків незалежно від їх статусу резидента або нерезидента.

4. Забезпечення платоспроможності страховиків
Щодо умов забезпечення платоспроможності страховиків уточнено, що страховики зобов'язані дотримуватися наявності сплаченого статутного фонду для страховиків-резидентів або гарантійного депозиту для філій страховиків-нерезидентів та наявності гарантійного фонду страховика (раніше формулювання було така: «наявності сплаченого статутного капіталу та наявності гарантійного фонду страховика») .
Крім того, з 17 травня мінімальний розмір статутного фонду (гарантійного депозиту) страховика, який займається видами страхування, іншими, ніж страхування життя, встановлюється в сумі, еквівалентній 1 млн. євро, а страховика, який займається страхуванням життя, - 10 млн. євро (раніше - 1,5 млн. євро) за валютним обмінним курсом валюти України.

5. Вимоги до страховиків-нерезидентів
Згідно з новим пунктом ст. 31 Закону «Про страхування» страхові резерви філій страховиків-нерезидентів повинні бути розміщені на території України.

Також з 17 травня Уповноважений орган має право відкликати ліцензію на здійснення страхової діяльності філією страховика-нерезидента, якщо останнього позбавлено ліцензії на здійснення страхової діяльності або ліквідовано / оголошено банкрутом у країні, в якій він зареєстрований.

Уповноважений орган встановлює окремий порядок видачі ліцензій, перелік документів, які додаються до заяви для отримання ліцензії філією страховика-нерезидента, терміни розгляду заяви філії страховика-нерезидента виходячи з правил рівного доступу до ринків фінансових послуг.

Вимоги страхувальників, застрахованих осіб, вигодонабувачів та кредиторів задовольняються за рахунок активів філії страховика-нерезидента, в разі їх недостатності - гарантійного депозиту, а в разі недостатності активів філії страховика-нерезидента та її гарантійного депозиту - за рахунок страховика-нерезидента, який створив таку філію.

Таким чином, зазначеними змінами передбачається, що з 17 травня 2013 р. іноземні страхові компанії можуть працювати на території України безпосередньо через власні представництва відповідно до чинного законодавства.

Слід також додати, що відповідно до приписів Закону № 2774-IV набуваює чинності ряд розпоряджень Держкомфінпослуг, а саме:
1. «Про затвердження Порядку реєстрації філій страховиків-нерезидентів» від 19.07.2006 р. № 6021.
2. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження страхової діяльності філіями страховиків-нерезидентів» від 07.09.2006 р. № 6201.
3. «Про затвердження вимог до гарантійного депозиту філії страховика-нерезидента» від 19.09.2006 р. № 6244.
4. «Про затвердження Положення про здійснення нагляду за діяльністю філій страховиків-нерезидентів та застосування заходів впливу за порушення ними законодавства про фінансові послуги та про внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 16.11.2006 р. № 6426.
5. «Про затвердження Порядку ліквідації філій страховиків-нерезидентів» від 07.12.2006 р. № 6504.