Закон і Бізнес


Мер-рекетир


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3172

В одному з міст Запорізької області мер і його заступники організували прибутковий «бізнес», вимагаючи гроші в підприємців, котрі займаються пасажирськими перевезеннями.


«Учасники організованої злочинної групи на чолі з мером міста організували систему поборів з підприємців, котрі займаються пасажирськими перевезеннями, і за рахунок хабарів збагатилися на 1,5 млн грн.», — повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС. Як з’ясувалося, до цієї групи входили мер міста, два його заступники, начальник одного з секторів виконавчого комітету міської ради, а також директор комунального підприємства.

Зловмисники створили такі умови, за яких керівники підприємств, котрі здійснюють перевезення автобусними маршрутами, повинні були платити обов’язкові «грошові внески». Щомісячна плата з одного транспортного засобу впродовж 2011—2012 рр. становила від 340 до 800 грн. При цьому сума залежала від прибутку, який приносив маршрут.

Спільники весь час намагалися маскувати свою злочинну діяльність. Вони постійно змінювали способи одержання хабарів — це могло бути як перерахування грошових коштів під виглядом благодійних внесків на розвиток міста, так і оплата робіт, які фактично не здійснювалися.

Учасникам ОЗГ інкримінують здійснення 13 кримінальних злочинів, серед яких одержання хабарів, перевищення влади або службових повноважень, службова фальсифікація і легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом. Хабарникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

В той же час «Інтерфакс-Україна» називає ім’я ймовірного злочинця. За інформацією агентства, правоохоронні органи Запорізької області підозрюють мера Мелітополя Сергія Вальтера в низці злочинів, зокрема організації злочинної схеми отримання мзди з мелітопольських підприємців-пасажироперевізників. Рішенням Орджонікідзевського райсуду м.Запоріжжя 8 лютого С.Вальтер був усунений з посади мера на час проведення слідства.

24 квітня прокуратура області направила в Мелітопольський міськсуд обвинувальний акт щодо 5 високопосадовців — учасників ОЗГ.