Закон і Бізнес


Ремонт без дозволу


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3104

Перепланування власної квартири можна буде здійснювати без спецдозволу, якщо в ході змін не постраждають несучі конструкції.


Мінрегіонрозвитку підготувало проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень». Пропонується зробити так, щоб не було необхідності отримувати дозволу на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення. Щоправда, лише в тому випадку, якщо від змін не постраждають несучі конструкції чи інженерні системи.

Після завершення таких робіт не буде потрібно вводити об’єкт в експлуатацію. Передбачається, що перелік будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання будь-якого документа, визначатиме Мінрегіонрозвитку.

Разом з тим передбачається встановлення відповідальності за виконання будівельних робіт з реконструкції чи капітального ремонту квартири в багатоквартирному житловому будинку без отримання документа, який дає право на виконання таких робіт. Крім цього, штрафуватимуть і за фальсифікацію даних у такому документі, а також за експлуатацію житла після проведення реконструкції чи капітального ремонту без прийняття в експлуатацію.