Закон і Бізнес


Звільнення під наглядом


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3063

Московська прокуратура перевірятиме на корумпованість усіх звільнених з різних причин чиновників. Крім того, якщо держслужбовець виявиться причетним до корупційних злочинів, під слідство потрапить не тільки він, а й начальник, який спробував допомогти своєму підлеглому уникнути відповідальності.


На думку прокурорів, часто чиновників, спійманих на одержанні хабарів і «відкатів», просто звільняють під різними приводами замість того, щоб передати правоохоронним органам. У зв’язку з цим пропонується проводити перевірку стосовно кожного звільненого держслужбовця незалежно від причин, з яких його звільнили з посади.

Прокурори, зокрема, мають намір перевіряти в поліцейських базах даних, чи потрапляли раніше звільнені чиновники в поле зору правоохоронних органів, а крім того, звіряти витрати колишніх держслужбовців з їх деклараціями про доходи, у виняткових випадках — допитувати.

Як повідомляє «РБК daily» з посиланням на джерело в наглядовому органі, якщо чиновник виявиться причетним до корупційних злочинів, під слідство потрапить не тільки він, а й начальник, який спробував допомогти йому уникнути відповідальності.

У лютому 2013 року стало відомо про порушення справи щодо глави Росриболовства Сергія Крайнього, обвинуваченого в службовій фальсифікації. За версією слідства, він заднім числом звільнив главу Північно-західного територіального управління Росриболовства Сергія Муравйова, якого запідозрили в одержанні хабарів на суму 26 млн руб. Слідчі не виключають, що С.Крайній зробив це для того, щоб справу його підлеглого перекваліфікували із ст.290 («Одержання хабара») на ст.159 КК РФ («Шахрайство»).