Закон і Бізнес


Нормалізація на шкоду конституції


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
3439

Непарламентська опозиційна Сербська радикальна партія звернулася до Конституційного суду країни з вимогою терміново дати оцінку договору між владою Сербії та самопроголошеної республіки Косово про нормалізацію відносин.


На думку сербських радикалів, це угода, що парафується прем’єр-міністрами Сербії Івіцою Дачичем і Косово Хашимом Тачи, не відповідає основному закону країни, оскільки передбачає «скасування органів влади Республіки Сербії в Косово й Метохії, що призведе до надзвичайно негативних і незворотних наслідків для всієї держави й сербського народу».

«Конституція Сербії в цій угоді порушена від преамбули до останнього пункту», — заявив заступник голови Сербської радикальної партії Зоран Красич.

Документ про нормалізацію відносин (Брюссельська угода) поки не набрав чинності. Він складається з 15 пунктів, в основному присвячених створенні сербських муніципалітетів на півночі Косово.

Сербська влада активно просуває цей договір, указуючи, що в разі його реалізації країні буде відкритий шлях до переговорів про вступ до Євросоюзу, а муніципалітети з більшістю сербського населення в Косово отримають додаткові правові механізми для захисту своїх інтересів.

Багато сербських опозиційних партій, православна церква, рухи патріотичного спрямування й косовські серби виступають проти цієї угоди, вважаючи її укладення зрадою національних інтересів, оскільки договір виводить сербські муніципалітети з-під юрисдикції Бєлграда й фактично передає їх у відання косовських албанців. До цих пір косовські серби й деякі опозиційні партії вимагали від сербської влади проведення загальнонаціонального референдуму за Брюссельською угодою.