Закон і Бізнес


Суд не для інфанта


№20 (1110) 18.05—24.05.2013
2966

Рішення слідчого Хосе Кастро про залучення інфанти Кристини як обвинуваченої у справі про корупцію скасовано судом іспанського міста Пальма-де-Майорка. Слідчому рекомендовано підкріпити свою позицію додатковими фактами.


Як повідомляє місцева газета ABC, вислухавши докази судді антикорупційного суду Педро Орача, суд кваліфікував рішення Хосе Кастро про залучення дочки короля Іспанії Хуана Карлоса I як обвинуваченої у «справі інституту Noos» як недостатньо мотивоване. Слідчому рекомендовано підкріпити свою позицію додатковими фактами.

Це перший випадок, коли суд Пальми-де-Майорки скасовує рішення слідчого Х.Кастро. Прикметно, що вердикт суду очікувався не раніше 20 травня. На думку видання, це говорить про те, що суд із самого початку визначився з своєю позицією.

Як повідомляє агентство EFE, в текст судового рішення було включено особливу думку судді Хуана Хименеса, що висловився за обвинувачення інфанти в причетності до злочинів, імовірно, скоєних її чоловіком Іньяки Урдангарином і його колишнім партнером Дієго Торресом.

І.Урдангарин і Д.Торрес підозрюються в привласненні €5,8 млн державних коштів через інститут Noos. Обвинувачення вважає, що вони завищували ціни на послуги, які надавали адміністрації одного з іспанських міст, а кошти перераховували на рахунки підконтрольних їм фірм. Їм інкримінують фальсифікацію, зловживання довірою і службовим становищем, шахрайство, а також розкрадання державних коштів.

Раніше проти залучення дочки короля Іспанії як обвинуваченої виступили антикорупційна прокуратура й колегія адвокатів країни. У зверненні останньої було відмічено, що докази передбачуваної причетності інфанти Кристини до справи є неправдивими.