Закон і Бізнес


За незаконне стеження за політиками хочуть ув’язнювати на 7 років


29.04.2013 16:46
4929

Незаконне візуальне спостереження за державним або публічним діячем пропонують карати штрафом від 3400 грн. до 17000 грн., обмеженням або позбавленням волі від 3 до 7 років.


Народні депутати внесли в парламент законопроект № 2940, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне здійснення візуального спостереження за особою.

Так, Кримінальний кодекс передбачено доповнити ст.163-1, якою встановлені санкції за незаконне здійснення візуального спостереження за особою.

Так, за незаконне спостереження за особою у публічно доступних місцях встановлена відповідальність у вигляді  штрафу від 50 до 200  неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі до 3 років.  

Ті ж дії, вчинені щодо державного або громадського діяча або вчинені суб'єктом, уповноваженим на здійснення оперативно-розшукової діяльності або досудового розслідування, або з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження караються штрафом від 200 до 1000 н.м.д.г. або обмеженням волі на строк від 3 до 7 років, або  позбавленням волі на той самий строк.

Якщо вищевказані дії заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, то покарання за них - позбавлення волі від 7 до 10 років.