Закон і Бізнес


Єдність формується спочатку

На Херсонщині розбиралися з угодами та негласними слідчими діями


С.Кравченко (за трибуною) приїхав у Херсон і сам доповісти, і колег послухати.

№17 (1107) 28.04—04.05.2013
3441

Теорію можна зрозуміти краще, якщо вона підкріплена практкою. Під час чергового семінару судді Херсонської області вивчали практичні аспекти застосування норм Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, детально зупинилися на угодах про визнання вини та примирення, а також процедурі надання дозволів на проведення негласних слідчих дій.


Відкриваючи семінар, очільник Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко наголосив, що «дотримання ідеології та принципів нового КПК є пріоритетним завданням кожного судді». Тому чи не найважливішим у цьому аспекті, на його думку, «є можливість отримати відповіді на всі існуючі запитання та обмінятися досвідом з суддями касаційної інстанції в ході безпосереднього спілкування».

Саме для такого спілкування та обміну досвідом на цей семінар завітав суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, куратор судів Херсонської області Станіслав Кравченко. Вітаючи присутніх, він зауважив: «Суддям ВСС важливо вислухати вашу думку щодо вирішення деяких спірних питань, адже результатом подібних візитів стануть узагальнення та наступний аналіз, який буде закріплений в інформаційних листах та постановах пленуму». Така взаємодія, на його думку, корисна, оскільки «початковий період становлення нового процесуального закону є важливим для забезпечення в подальшому єдності судової практики та підвищення якості здійснення судочинства».

У перший день семінару судді, до яких долучилися і представники прокуратури, обговорили практику укладення та затвердження судом угод про визнання вини та примирення. Владислав Сажинов із судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Херсонської області у своїй доповіді розкрив особливості примирення між потерпілим та підозрюваним (обвинуваченим), а також умови, що уможливлюють укладення угод про визнання вини між прокурором та підозрюваним (обвинуваченим). Він порівняв застосування цих інститутів у кримінально-процесуальному законодавстві Сполучених Штатів Америки та України, проілюструвавши відмінності конкретними прикладами.

С.Кравченко розповів про заходи кримінального забезпечення, а також звернув увагу на спірні моменти, з якими звертаються до ВСС судді зі всієї України. У форматі діалогу кожен мав можливість задати запитання та висловити своє бачення щодо не врегульованих у законодавстві питань.

По завершенню заходу директор Севастопольського регіонального відділення НШС Анатолій Омельченко вручив усім учасникам сертифікати про участь у семінарі.

Наступного дня, одразу після проведення ВСС у режимі відеоконференції семінару щодо негласних слідчих (розшукових) дій, С.Кравченко обговорив із суддями судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду проблеми застосування норм кримінального процесуального законодавства для подальшого їх вирішення на рівні касаційної інстанції. Адже одним із головних завдань для ВСС наразі є запобігання неоднаковому застосуванню норм КПК, зокрема шляхом надання методичної допомоги судам нижчого рівня, направлення інформаційних листів з відповідними роз’ясненнями, а також у майбутньому — підготовки постанов пленуму ВСС.