Закон і Бізнес


Збільшення місії

Наші миротворці допоможуть стабілізувати ситуацію на БСК


Україна і світ, №7 (994) 12.02—18.02.2011
2496

Верховна Рада дала дозвіл на від¬правлення україн¬ського військового контингенту в африканську республіку Кот-д’Івуар для підтримки нашою країною операції ООН.


Згідно з рішенням передбачається направити для участі України в підтримці операції ООН у Кот-д’Івуарі миротворчий контингент — всього близько 60 осіб зі складу миротворчого контингенту України, що бере участь у місії Організації Об’¬єднаних Націй у Ліберії, в термін, визначений Радбезом ООН, на період до 3 місяців. До складу авіаційної групи для підтримки операції Організації в Кот-д’Івуарі планується також додатково залучити три бойові вертольоти «Мі-24».
Міністр оборони України Михайло Єжель, представляючи проект, пояснив, що «на сьогодні в Кот-д’Івуарі перебуває 23 військовослужбовці України і 2 транспортні вертольоти «Мі-10». А оскільки ситуація там вимагає стабілізації, Генсекретар ООН звернувся до нашого Президента».
Слід зазначити, що в республіці йде громадянська війна, противники президента Кот-д’Івуару намагаються видворити його з країни. Глава держави нині перебуває під арештом в одному з центральних готелів.
За даними МЗС України, сьогодні ситуація в Кот-д’Івуарі залишається напруженою, враховуючи події, що відбувалися після проведення другого туру президентських виборів. Так, у країні сталися сутички прихильників кандидата-переможця Алассана Уаттара і самопроголошеного президента країни Лоран Гбагбо, внаслідок чого загинуло близько 170 чоловік, поранено більш ніж 200.
Українське зовнішньополітичне відомство в матеріалах, доданих до законопроекту, інформує, що «аналіз отриманих по дипломатичних каналах конфіденційних документів дає підстави вважати, що івуарійські національні сили, лояльні до самопроголошеного президента Л.Гбагбо, можуть становити пряму загрозу контингентам ООН під час виконання ними своєї місії, особливо в секторі Абіджан, де ООН планує використовувати три українські бойові верто¬льоти «Мі-24».