Закон і Бізнес


Чотири п’ятьма не стали

Строк повноважень місцевих рад і голів збільшиться після 2014-го


Держава і суспільство, №7 (994) 12.02—18.02.2011
4189

Якби парламент устиг відкоригувати Основний Закон ще в жовтні, то п’ятирічна каденція поширилася б і на органи місцевого самоврядування. Відповідні зміни набули чинності лише 4 лютого цього року, тож місцевим депутатам та радам доведеться йти на чергові вибори в жовтні 2014 року.


Як зауважив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, ухвалені зміни до Конституції не ви¬рішили проблеми строків проведення чергових виборів місцевої влади. Адже на момент проведення виборів у жовтні 2010 року Основний Закон містив тільки норму щодо 4 років повноважень місцевих органів влади, «оскільки на день проведення виборів уже набрало чинності рішення КС від 30.09.2010 №20-рп/2010 (яким відновлено стару редакцію Конституції. — Прим. ред.)», цитує екс-міністра юстиції УНІАН.
Натомість унесеними змінами до Основного Закону передбачено, що чергові місцеві вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. При цьому, як зауважив М.Оніщук, нардепи не внесли до розд.XV «Перехідні положення» Конституції положення про дату проведення чергових виборів до місцевих рад, на кшталт норм про переобрання ВР поточного скликання та чинного Президента.
«Добре відомо, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили. Таким чином, місцеві депутати нинішньої каденції отримали мандати від виборців на здійснення повноважень лише на 4-річ¬ний термін відповідно до положень Конституції, що діяли на момент їх обрання», — пояснив М.Оніщук. Тобто «провести наступні чергові вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів у останню неділю жовтня 5-го року повноважень неможливо, оскільки вони не мають п’ятого року повноважень», — наголосив екс-міністр.
Отже, за логікою, чергові місцеві вибори мають бути проведені в останню неділю жовтня 2014 року. Звісно, якщо до того часу не буде внесено зміни до Основного Закону або ж, «у гіршому випадку, — отримане роз’яснення Конституційного Суду».
Схожу позицію озвучив на засіданні парламенту Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк, відзначивши, що згідно із законом №2952-VI Верховна рада АР Крим, обласні, районні, міські, селищні та сільські ради, міські, селищні й сільські голови матимуть 5-річний строк повноважень «лише за умови обрання на чергових виборах». «Усі, кого оберуть на позачергових виборах, усе одно під час чергових виборів будуть переобиратися», — сказав він. Останнє уточнення стосується тих регіонів, де 31 жовтня 2010 року вибори не проводилися.

Лев СЕМИШОЦЬКИЙ