Закон і Бізнес


Підозрювані в красі

Саудівська Аравія вигнала чоловіків, в яких «можна закохатися»


№17 (1107) 28.04—04.05.2013
3146

Держава на Аравійському півострові депортувала трьох чоловіків зі складу делегації Об’єднаних Арабських Еміратів, які видалися «дуже красивими».


Як повідомляє канал Emirates 24/7, чоловіки були затримані на фестивалі народної культури в Ер-Ріяді. Представники шаріатської гвардії увірвалися в шатер делегатів ОАЕ, де, за їхніми даними, перебувала не акредитована на захід художниця. Гвардійці затримали не тільки її, але й трьох чоловіків, які, на думку бійців, були «дуже красивими», через що в них «могли закохатися» відвідувачки виставки. Всі затримані згодом були депортовані з країни.

Тим часом глава делегації ОАЕ Саїд аль-Кабі публічно вибачився перед саудівською владою за художницю, назвавши її присутність прикрою випадковістю.

Раніше на фестивалі вже мав місце ще один скандал. Тоді представник шаріатської гвардії, котрий стежить за моральністю і дотриманням норм ісламу, визнав танцювальну постановку членів делегації ОАЕ «немусульманською» і спробував її зупинити. Діям поліцейського завадила національна гвардія Саудівської Аравії (під егідою якої проходить фестиваль), в результаті між службовцями двох силових відомств виник конфлікт. Відео інциденту згодом було розміщене в Інтернеті.

Шаріатська гвардія — релігійна поліція Саудівської Аравії, що підкоряється державному Комітету пропаганди доброчесності. Гвардійці мають право затримувати підозрюваних. Вони патрулюють вулиці та громадські місця з метою запобігти розпиванню алкоголю, проституції й порушенню правил пристойності в одязі. У відомстві служать близько 3,5 тис. чоловік.