Закон і Бізнес


Прокуратура реагує

Триває розслідування щодо винесення законником завідомо неправосудної постанови


№16 (1106) 21.04—27.04.2013
3252

Прокуратура Дніпропетровської області відреагувала на публікацію в нашому виданні статті «Один за всіх, і всі — на одного, або Чому прокуратура іноді запізно реагує на суддівські помилки» (див. «ЗіБ» №14/2013). У листі на адресу редакції вона повідомила таку інформацію.


У провадженні судді Апостолівського районного суду Пензева М.М. перебувала кримінальна справа стосовно гр-на Н. за фактом крадіжки майна на суму 680 грн. Через нез’явлення підсудного в судові засідання, прокурором прокуратури Апостолівського району, який підтримував державне обвинувачення, заявлено клопотання про оголошення підсудного в розшук та доставлення його до суду приводом для з’ясування обставин нез’явлення в судові засідання.

Суддею одноособово, всупереч позиції прокурора, винесено постанову про оголошення підсудного в розшук та взяття його під варту.

Відповідно до норм як старого, так і нового кримінального процесуального законодавства України рішення суду про обрання, зміну чи скасування запобіжного заходу на стадії судового розгляду оскарженню не підлягають.

Цю постанову направлено суддею для виконання до відділення міліції тільки через місяць.

Через кілька днів після затримання підсудний покінчив життя самогубством у камері ізолятора тимчасового тримання.

За наведеними фактами прокуратурою Дніпропетровської області проведено перевірку: за неналежний нагляд за діяльністю ІТТ Апостолівського РВ ГУМВС прокурору району 18.01.2013 оголошено догану.

Кримінальне провадження стосовно працівника ІТТ за обвинуваченням у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки у вигляді самогубства затриманого, наразі направлено до суду та триває судовий розгляд.

Розслідування щодо винесення суддею завідомо неправосудної постанови, що потягло тяжкі наслідки (ч.2 ст.375 КК), триває.

За заявою заступника прокурора Дніпропетровської області рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів від 28.03.2013 судді оголошено догану.