Закон і Бізнес


Господарські гарантії

Нардепи визначили, як скаржитися на «третейців»


Законотворчість, №7 (994) 12.02—18.02.2011
2727

Парламент надав господарським судам нові повноваження — вони зможуть скасовувати рішення «третейців». При цьому із заявою звертатимуться не лише сторони у справі, а й треті особи, права яких були порушені.


Нардепи доповнили ГПК розд.ХVI «Провадження у справах про скасування рішень третейських судів та видачу виконавчих листів за рішенням третейських судів».
Відповідно до новацій сторони, треті особи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права і обов’язки, можуть звернутися до господарського суду із заявою про скасування рішення «третейців».
Заява подається до госп¬суду сторонами чи третіми особами протягом 3 місяців з дня прийняття рішення третейським судом. А особами, які не брали участі у справі, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права, — протягом 3 місяців з дня, коли вони дізналися або мали дізнатися про прийняття рішення.
Справа про оскарження рішення третейського суду розглядається суддею одноособово протягом 1 місяця з дня надходження заяви.
За наслідками розгляду заяви про скасування рішення «третейців» господарський суд має право:
- постановити ухвалу про відмову в задоволенні заяви і залишення рішення без змін;
- постановити ухвалу про повне або часткове скасування рішення.
Згідно із законом рішення третейського суду може бути скасоване, якщо:
- справа, в якій воно прийняте, не підвідомча третейському суду;
- рішення прийнято в спорі, не передбаченому третейською угодою, або ним вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо третейський суд вирішив питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути тільки ту частину рішення, котра стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;
- третейську угоду ви¬знано судом недійсною;
- склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;
- третейський суд вирішив питання про права й обов’язки осіб, котрі не брали участі у справі.