Закон і Бізнес


Відкладений розрахунок

Визнання рішень іноземного суду не потребуватиме «авансу»


Законотворчість, №7 (994) 12.02—18.02.2011
2911

Відповідно до ухвалених парламентом новацій витрати на інформаційно-технічне забезпечення у справах про визнання і виконання рішень іноземного суду в Україні не підлягають оплаті при зверненні до органів правосуддя. Відповідні розрахунки сторона повинна буде зробити вже після розгляду справи. Раніше в таких випадках заяви повертали позивачу.


Новації містяться в законі «Про внесення зміни до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України», який подав до парламенту Кабмін.
Як пояснюють ініціатори змін, порядок звернення та розгляду клопотань про визнання і виконання рі¬шень іноземних судів визначено розд.VІІІ Цивільного процесуального кодексу. Зокрема, згідно з ст.390 ЦПК підставою для визнання та виконання в Україні рішення іноземного суду є наявність міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана парламентом, або принцип взаємності.
Україна є учасницею 26 багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів, котрі передбачають визнання та виконання рішень іноземних судів. При цьому на міжнародно-правовому рівні закріплено механізм, відповідно до якого можна подати такі клопотання з-за кордону через центральні органи з виконання цих договорів (в Україні це — Мін’юст).
Одночасно ст.119 ЦПК передбачено обов’язок подавати документ, котрий підтверджує оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, при зверненні до суду з позовом (заявою), і згідно з ст.121 ЦПК несплата зазначених витрат є підставою для залишення позовної заяви без руху та повернення її позивачу.
Оскільки перелік документів, що подаються разом з клопотанням, визначено відповідним міжнародним договором, який не передбачає подання такого документа, клопотання про визнання та виконання рішення іноземного суду надходить до Мін’юсту без документів про оплату ви¬трат.
Тому перенесення строку сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення на момент винесення рішення сприятиме оперативному розгляду клопотань.
Водночас зміни до ст.81 ЦПК не стосуються справ про визнання і виконання рішень іноземних та міжнародних арбітражів, оскільки міжнародні правові механізми не передбачають залучення до цього процесу центральних органів. Тобто зацікавлена сторона звертається безпосередньо до компетентного суду.