Закон і Бізнес


Символ захисту

Права адвокатів обстоюватиме національний комітет, а іноземців попросили почекати положення


Л.Ізовітова переконувала колег, що чим ширше буде представництво в комітеті, тим кращим буде захист прав адвокатів.

№15 (1105) 13.04—19.04.2013
ЮЛІЯ КІМ
4622

До кінця квітня обробка і внесення даних до недавно створеного Єдиного реєстру адвокатів України будуть завершені. Такий прогноз зробив заступник голови Ради адвокатів Валентин Гвоздій. Сьогодні практично всім радам у регіонах передані права на адміністрування ЄРАУ, а сплата членських внесків перебуває на задовільному рівні. Крім того, на засіданні РАУ затвердили символіку Національної асоціації адвокатів і зразки посвідчень членів органів адвокатського самоврядування.


Про реєстр, внески й переїзди

Представництво в Раді адвокатів з кожним засіданням стає дедалі значнішим — уже практично всі регіональні підрозділи підтвердили свої повноваження і, відповідно, брали повноцінну участь у засіданні. До роботи також долучилися голови рад адвокатів регіонів і місцевих КДКА.

Найбільш пекучі питання — ведення єдиного реєстру та сплата членських внесків. За словами В.Гвоздія, до кінця квітня обробка і внесення даних до ЄРАУ повинні бути завершені. «Сьогодні більш ніж у 10 регіональних радах відбувається адміністрування ЄРАУ, і мені подобається динаміка, яку демонструють ради, що отримали право доступу до реєстру. Наприклад, у деяких вноситься по 100 заявок за день. Програмна частина реєстру вже готова, і ми передали практично всім регіонам права на адміністрування першого рівня», — відзначив заступник голови РАУ й попросив, щоб після закінчення засідання представники регіонів отримали під розписку паролі доступу до реєстру. До речі, після 16 січня 2014 року адвокати, інформації про яких не буде в реєстрі, не зможуть здійснювати повноваження щодо захисту клієнтів у кримінальних справах.

У чому ж різниця між колишнім реєстром, який вела ВККА і нинішнім? «Те, що існувало раніше, назвати єдиним реєстром можна лише з великою натяжкою. Це була компіляція зібраних разом EXCEL-файлів, список, в якому один і той самий адвокат міг значитися тричі в різних регіонах. НААУ згідно з положенням про порядок ведення ЄРАУ замовила в спеціалізованої професійної організації програмний продукт. Він був розроблений і нині вже діє. Відмінність нового реєстру в тому, що він дійсно єдиний. Система фіксує кожен запис: час унесених змін, статус адвоката, сплати внесків і т.д.», — розповів «ЗіБ» В.Гвоздій.

На засіданні були внесені невеликі зміни до порядку ведення реєстру. Наприклад, якщо адвокат подає заяву про внесення даних до реєстру особисто, йому потрібно пред’явити тільки оригінали документів. Якщо ж він подає заяву поштою, доведеться нотаріально посвідчувати свій підпис.

У деяких адвокатів виникло запитання: куди звертатися в разі зміни місця проживання або роботи? Якщо, скажімо, захисник із Запоріжжя вирішить переїхати до Києва, йому досить звернутися в Раду адвокатів Запорізької області, яка внесе необхідні зміни, і система автоматично перенесе інформацію про адвоката до відомостей ради того регіону, в якому він планує «прописатися». Особиста ж справа, як і раніше, зберігатиметься в тій КДКА, яка видала свідоцтво. На думку керівництва РАУ, нинішня процедура максимально спрощена. Тепер не потрібно, як раніше, зніматися з обліку та знов на нього ставати.

Ситуація зі сплатою членських внесків в цілому цілком оптимістична. Як відомо, Рада адвокатів підтримала рекомендацію з’їзду адвокатів і встановила розмір членських внесків на рівні мінімальної заробітної плати. Але в окремих областях є ті, хто, скажімо, пропонує адвокатам платити 930 грн. — на 300 грн. менше, ніж належить. Серед «неблагополучних» регіонів були названі Чернігівська та Хмельницька області. Причому, за словами голови РАУ Лідії Ізовітової, ті, хто закликає колег платити менше або не платити зовсім, самі нічого не порушують і внески платять справно, вчасно й у повному обсязі.

Адвокатів теж потрібно захищати!

На засіданні вкотре порушили питання про затвердження складу комітету захисту прав і гарантій адвокатської діяльності. Поки що робоча група під керівництвом заступника голови РАУ Катерини Коваль продовжує розробляти положення про комітет.

Як відомо, згідно з ч.2 ст.23 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» представники регіональних рад мають право бути присутніми під час проведення слідчих дій стосовно адвоката, і саме члени комітету братимуть участь у таких діях, а також розроблятимуть відповідні рекомендації. «У зв’язку з тим, що в нас не зареєстровані деякі регіональні ради й немає уповноважених представників, ми запропонували створити комітет на національному рівні та включити до нього не просто рекомендованих радою осіб, а саме членів рад адвокатів регіонів — для того, щоб ми могли виконувати вимоги закону», — розповіла К.Коваль.

Спочатку передбачалося включити до комітету по одному представникові від кожного регіону, але потім вирішили кількість представників не обмежувати. Адже захист адвокатів — справа благородна, і якісь «квоти» тут недоречні. До того ж у законі не вказано, що під час обшуку, скажімо, офісу львівського адвоката можуть бути присутніми представники тільки з Львівської області. Отже, тепер його цілком зможуть підтримати колеги з Києва, Криму або Закарпаття.

«Думаю, у своєму регіоні адвокати можуть іноді відчувати деякий тиск, а в чужому — вони, швидше за все, відчуватимуть себе вільніше. І я вважаю, що обмежувати кількість представників не треба, хай буде кілька чоловік з кожного регіону. Неважливо, скільки членів буде в комітеті — 30, 40 чи 50, чим більше, тим краще, адже щодня з нашими адвокатами щось трапляється і щодня нам потрібно їх захищати» — підкреслила Л.Ізовітова.

Іноземцям поки доведеться почекати

Мабуть, одним з найбільш дискусійних виявилося питання про порядок допуску до практики в Україні іноземних адвокатів і внесення до ЄРАУ відомостей про них. Робоча група з підготовки відповідного положення була створена на минулому засіданні, але дійти єдиної думки її члени поки що не змогли.

«Допускаючи іноземних адвокатів в Україну, ми повинні бути впевнені, що ці люди не скоїли якихось порушень у своїй країні, що вони тією чи іншою мірою знають українську мову, — висловив думку голова ВКДКА Валентин Загарія. — Можливо, є сенс вивчити це питання краще, попрацювати разом над даним проектом, щоб він дозволяв КДКА, які ухвалюватимуть рішення про допуск адвокатів, об’єктивно розглядати ці питання».

З В.Загарія згодна й Л.Ізовітова. На її думку, іноземні адвокати повинні відповідати певним критеріям. Можливо, з ними варто проводити співбесіди, зокрема з’ясовувати знання мови й законодавства.

«Я не думаю, що нам потрібно вимагати знання мови, — не погодилася представниця КДКА м.Києва Наталія Петрова. — Тоді жоден іноземний адвокат не отримає допуску. Мова іноземного спілкування — англійська». Н.Петрова також повідомила, що в КДКА столиці надійшло вже 10 заяв від зарубіжних адвокатів із проханням допустити їх на український ринок.

«Уявіть: я приїжджаю в Англію та кажу: «Хочу скласти іспит баристера, щоб брати участь у процесі у Високому суді Лондона, але українською мовою». Це ж нонсенс!» — не погодився з колегою В.Загарія.

Член ради адвокатів одного з регіо­нів пригадала, що, коли їй довелося представляти інтереси наших співгромадян у німецькому суді, знання мови в неї ніхто не вимагав, дозволили взяти перекладача, але при цьому повідомили, що виступати в суді без місцевого адвоката вона не має права. У результаті їй довелося найняти німецького адвоката.

Порадившись, члени РАУ вирішили, що це питання вимагає ретельнішого вивчення, робочій групі необхідно продовжити роботу над положенням і, можливо, провести круглий стіл на цю тему.

До речі, питання допуску іноземних адвокатів є каменем спотикання в багатьох країнах. У Росії, Казахстані, Грузії після ухвалення нового закону про адвокатуру його обговорюють уже понад рік.

Не затвердила РАУ й програму кваліфікаційного іспиту. Було ухвалено рішення її доопрацювати за участю юристів-практиків і вчених, а також підготувати завдання для білетів і тестів. До речі, цим займатиметься Центр досліджень історії адвокатури та права, створений на засіданні. Поки ж КДКА можуть використовувати програму, затверджену раніше. Частину питань у ній, які стосувалися кримінального права та процесу, було оновлено.

Крім того, на засіданні затвердили зразки посвідчень членів РАУ, ВКДКА, Вищої ревізійної комісії адвокатури, регіональних рад і КДКА, ревізійних комісій та символіку Національної асоціації адвокатів. Оновлена адвокатура отримала новий символ, розроблений Павлом Гречковським: стилізований Герб України на згортку та щиті. Після доопрацювання він буде переданий на реєстрацію.

 

Пряма мова

Валентин ГВОЗДІЙ, заступник голови РАУ:

— Навіть у тих регіонах, де ради адвокатів ще не зареєстровані, наші колеги вносять гроші на рахунки НААУ. Особливих проб­лем у цьому відношенні не виникає. Правда, в окремих регіонах, наприклад у Чернігові, люди влаштовують певний саботаж. Національна асоціація вживатиме заходів щодо них.

Звертаю увагу адвокатів, що внесок, сплачений не в повному обсязі або не тому суб’єктові адвокатського самоврядування, який повинен його отримати (наприклад, заплатили КДКА, хоча повинні платити раді) вважатиметься несплаченим. Я просив би бути дуже уважними та звертатися до сайту НААУ. Він дає можливість заплатити внесок, згенерувавши квитанцію в розділі «Щорічні внески». Якщо рада адвокатів регіону в даний момент не діє, можна переказати внесок на рахунок НААУ, вказаний на сайті. Без сплати внесків у адвоката не буде можливості вчиняти дії, пов’язані з реалізацією права на адвокатське самоврядування. Наприклад, ті ж ордери повинні бути виготовлені за якісь кошти, а в рад немає інших джерел фінансування, крім внесків.