Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 15 (1105). Анонс публікацій


12.04.2013 13:18
3302

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 15 (1105). 13 - 19 квітня 2013 р.


Інтерв'ю

Результати моніторингу довіри громадян до суду й суддів свідчать: храмам Феміди довіряють. Проте події в суспільстві відображають інше — мітинги під будівлями суду, категоричні заяви сторін процесу, скарги на дії володарів мантій тощо. Ці факти нівелюють поняття відкритості, що активно обговорюється в суддівській спільноті. У голови Апеляційного суду Волинської області Петра ФІЛЮКА — свій рецепт налагодження комунікації між суддями та суспільством. Власне, ним він і поділився в ексклюзивному інтерв’ю «ЗіБ».

Річниця КПК

Рівно рік тому, 14 квітня 2012-го, український парламент ухвалив новий Кримінальний процесуальний кодекс, який ще на етапі обговорення хтось із депутатів охрестив «другою Конституцією». При цьому в неформальних бесідах народні обранці зізнавалися, що насправді для окремих слідчих і прокурорів той самий КПК часто-густо куди «авторитетніший», ніж Основний Закон. А значить, переоцінити прийняття кодексу неможливо. Що ж змінилося відтоді, як Україна отримала нові правила гри на «кримінальному полі»? Що хвалять і на що скаржаться ті, кому доводиться застосовувати кодекс у щоденній роботі? Про це, а також про те, в яких умовах приймалася «друга Конституція» й чому Україна могла вкотре залишитися з КПК радянського зразка, в інтерв’ю «ЗіБ» розповів заступник голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир ОЛІЙНИК.

У Казахстані зацікавилися досвідом України в реформуванні кримінальної юстиції. Делегація цієї республіки прибула до Києва, аби, серед іншого, дізнатися про нововведення та перші результати застосування їх на практиці. Детальніше про це – у матеріалі «Наш КПК стане взірцем».

Судова влада

 Для кількох володарів мантій весна розпочалася не з приємного — замість рекомендацій для обрання безстроково законники отримали домашнє завдання: Вища кваліфікаційна комісія суддів зобов’язала їх провести роботу над власними помилками, усунути недопрацювання, щоб могти претендувати на продовження кар’єри. До результатів зробленого кандидатами ВККС повернулася на засіданні, що відбулося нещодавно. Про те, яких результатів добилися судді при усуненні недоліків у роботі, читайте в статті ЮЛІЇ ГАЙДІНОЇ «Старання для рекомендування».

Народні депутати пропонують заборонити близьким особам займати посади в органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Службі безпеки та в судах у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. Та, скоріш за все, це табу призведе до абсурдних ситуацій: одні опиняться перед вибором: або сім’я, або кар’єра; другі шукатимуть суджених в інших краях, а батьки відправлятимуть дітей працювати далеко від дому. А ще — таким чином порушується конституційне право на працю. Про цю суперечливу законодавчу ініціативу розповідає МАРИНА ЗАКАБЛУК у статті «Спадкоємці без професії».

Доповідь члена Ради суддів загальних судів Олександра Пазюка змусила орган самоврядування звернути увагу на ситуацію, яка склалася з виплатою заробітної плати. З’ясувалося, що в багатьох судах перед керівниками стоїть вибір: виплачувати суддям перед відпустками матеріальну допомогу чи використати кошти на зарплату. Після тривалого обговорення РСЗС вирішила вивчити проблему недофінансування та заслухати на наступному засіданні доповідь із цього питання голови Державної судової адміністрації. Про фінансові проблеми у храмах Феміди читайте в статті ЛІЛІЇ КУРІННОЇ «Незапланована криза».

 
Адвокатура

4 та й 5 квітня видалися спекотними як для екс-керівника Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури і колишнього члена Вищої ради юстиції Володимира Висоцького, так і для Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області. Саме цими днями остання розглядала дисциплінарну справу щодо адвоката. Кількість документації вражала — було очевидно: ані В.Висоцький, ані його представник не мали наміру здаватися без бою. Втім, аргументи адвоката здебільшого виявилися непереконливими — за результатами дводенного засідання дисциплінарна палата прийняла низку рішень, одним з яких є застосування до В.Висоцького стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю. Детальніше – у статті ЮЛІЇ САХАРОВОЇ «Зупинити не можна притягнути, або КДКА Київської області розставила розділові знаки у «справі Висоцького».

До кінця квітня обробка і внесення даних до недавно створеного Єдиного реєстру адвокатів України будуть завершені. Такий прогноз зробив заступник голови Ради адвокатів Валентин Гвоздій. Сьогодні практично всім радам у регіонах передані права на адміністрування ЄРАУ, а сплата членських внесків перебуває на задовільному рівні. Крім того, на засіданні РАУ затвердили символіку Національної асоціації адвокатів і зразки посвідчень членів органів адвокатського самоврядування. Детальніше про результати засідання Ради адвокатів України дізнаєтесь із матеріалу ЮЛІЇ КІМ «Символ захисту».

Юридична практика

Тоді як одні банки намагаються продати свої кредитні портфелі, інші фінустанови можуть на цьому заробити. Проте в разі купівлі боргів потрібно звертати увагу на цілу низку чинників, інакше повернення коштів можна й не дочекатися. Відповідь на питання, яким чином можна найточніше визначити ціну неповернених боргів, шукайте в матеріалі юриста ІВАНА ТИТАРЕНКА «Вартість кредиту». 

В обмін на одноразову сплату франшизи та щомісячний платіж (роялті) франчайзі отримує доволі відомий торговий знак, надійний метод ведення бізнесу, цілий пакет технологій та ноу-хау і найголовніше — уже сформовану репутацію на ринку. У європейських країнах франчайзинг є привабливим для багатьох готельєрів та рестораторів. Та й на вітчизняних теренах бізнесмени почали всерйоз задумуватися над розширенням своїх мереж шляхом франчайзингу. Однак така форма співпраці не врегульована на законодавчому рівні, тому виникає багато запитань… Детальніше про проблеми розвитку франчайзингу в Україні читайте в матеріалі ЮЛІЇ САХАРОВОЇ «Бізнес, перевірений часом».

З-за кордону

«Повертайте, якщо хочете. Леді не повертає!» — цю фразу Маргарет Тетчер вимовила у відповідь на критику, жорсткого економічного курсу, який вона проводила на початку прем’єрства . «Залізна леді» дійсно не вміла «повертати», зате вміла домагатися свого. Ці якості, та і вся політика «тетчеризму» змушували одних ненавидіти її і називати диктатором, а інших — захоплюватися. Після її смерті дехто навіть заговорив про кінець епохи. Цьому присвячена стаття ЛІЛІЇ КУРІННОЇ «Леді йде, але не прощається».

 


Нагадаємо, що свіжий номер газети ви можете придбати у кіосках Союздруку чи безпосередньо в редакції видання, а PDF-версію газети – у бібліотеці друкованої періодики Press Point.