Закон і Бізнес


До суду без посередників

Екс-президентові Мушаррафу наказано особисто з’явитися на засідання


№15 (1105) 13.04—19.04.2013
3002

Верховний суд Пакистану, розпочавши розгляд позову про державну зраду проти колишнього президента Пакистану Первеза Мушаррафа, наказав йому особисто з’явитися до суду. У проханні не бути на засіданні суду, а діяти виключно через своїх адвокатів йому було відмовлено. Також напередодні суд заборонив П.Мушаррафу залишати країну.


Як повідомляють пакистанські ЗМІ, ВС доручив МВС не допустити того, щоб екс-президент покинув країну. Його ім’я повинне бути внесене до списку осіб, яким заборонено виїжджати з Пакистану. Тим часом П.Мушарраф як і раніше залишається на волі на умовах грошової застави.

Прохання про відкриття проти П.Мушаррафа справи за обвинуваченям у державній зраді направив до ВС Пакистану колишній глава розташованого в місті Равалпінді відділення Асоціації адвокатів ВС Лахора Тауфік Асиф. Аналогічний позов подав нинішній глава відділення LHCBA у Равалпінді Тауфік Хайдер. У петиціях містяться вимоги про арешт П.Мушаррафа, який, на думку позивачів, запровадивши надзвичайний стан 3 листопада 2007 року і відсторонивши суддів Верховного суду країни, «підірвав незалежність юстиції» і вчинив державну зраду. Генерала в суді представляє його адвокат.

Голова ВС Пакистану Іфтихар Мухаммад Чаудхурі, усунення якого з посади в 2007 році спровокувало тривалу політичну кризу, заявив, що залишає колегію, яка складається з 3 чоловік. Таким чином, петиції розглядає колегія з двох суддів на чолі з Джавадом Хаваджою.

Крім того, П.Мушарраф проходить обвинуваченим у справах про вбивство лідера націоналістів провінції Белуджистан Акбара Бугті в 2006 році, екс-прем’єра Беназір Бхутто в 2007-му і арешті суддів ВС у тому ж році.

У Пакистані людям, яких визнали винними в державній зраді, загрожує страта.

П.Мушарраф, котрий пішов у відставку в 2008-му, повернувся на батьківщину з ОАЕ, щоб узяти участь у парламентських виборах. 7 квітня він отримав дозвіл обиратися до парламенту країни від одного з районів Пакистану.