Закон і Бізнес


Лутковська погодилася зайнятися захистом персональних даних


10.04.2013 13:57
3028

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає цілком логічним передачу повноважень Держслужби з питань захисту персональних даних на омбудсмена.


Як повідомила кореспондентка «ЗіБ», під час слухань в комітеті ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин обговорювалось коло питань, пов’язаних з обігом і обробкою та посиленням захисту персональних даних, а також шляхи вдосконалення профільного закону з метою приведення вітчизняного законодавства до європейських стандартів.

Голова комітету Валерій Пацкан відзначив, що кількість баз персональних даних, в тому числі і недержавних, з кожним роком зростає, водночас приватність як така та право людини на приватність знаходиться під загрозою. Цю проблему, на його переконання, слід вирішувати.

Також він повідомив, що у комітеті на доопрацюванні знаходяться законопроекти №2282-1 і №2282-2, внесені нардепами Андрієм Шевченком, Григорієм Немирею та Сергієм Міщенком. Комітет ВР ухвалив рішення про повернення їх на повторне перше читання.

Валерія Лутковська відзначила, що цими законопроектами передбачено перекладення відповідальності у сфері захисту персональних даних з відповідної Держслужби на омбудсмена, що, на її думку, є цілком логічно. «Без змін до законодавства створення ефективного захисту персональних даних у тій системі яка існує, неможливо», - переконана омбудсмен.

Начальник департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС Ігор Аршинов також висловив думку щодо необхідності внесення змін до профільного закону, оскільки деякі його норми не узгоджуються з нормами чинного КПК.

Голова Держслужби з питань захисту персональних даних Олексій Мервінський поінформував, що процеси реєстрації баз персональних даних уже забезпечено. Службою отримано близько 3 млн заяв на реєстрацію баз персональних даних, втім до Держреєстру внесено лише 50.000. За словами О.Мервінського, експерти Ради Європи відзначили, що Україна стала провідником європейських стандартів у сфері захисту персональних даних на пострадянському просторі.