Закон і Бізнес


Без суду та витрат


№15 (1105) 13.04—19.04.2013
2949

Українські судді ознайомилися з досвідом колег з Канади у застосуванні процедури досудового врегулювання. Цей метод вирішення спорів підвищує рівень довіри громадян до судів, а також допомагає скоротити час розгляду справ та заощадити кошти.


В Івано-Франківську в рамках реалізації проекту Канадського агентства міжнародного розвитку «Освіта суддів — для економічного розвитку» був проведений дводенний технічний семінар «Досудове врегулювання спорів».

Проект реалізовується з квітня 2012 року. Його завдання — сприяти ефективності роботи судів, справедливому розгляду господарських справ і вдосконаленню професійних якостей та навичок суддів.

Позитивний досвід Канади в застосуванні процедури досудового врегулювання спорів, з яким ознайомилися судді пілотних судів під час навчального візиту, засвідчив, що цей метод вирішення спорів сприяє підвищенню рівня довіри громадян до судів. Адже це дозволяє скоротити час розгляду справ, заощадити державні кошти і витрати позивачів.

Також учасники семінару у форматі круглого столу обговорили придатність канадської процедури досудового врегулювання спорів до використання в українських судах.