Закон і Бізнес


Сидіть удома

Для в’язнів рідних стін створять спецслужбу


Право сусіда, №6 (993) 05.02—11.02.2011
2897

Домашній арешт як запобіжний за¬хід існує тільки в те¬о¬рії. Щоб він засто¬совувався на практиці, як повідомляють «Ведомости», в Мін’юсті РФ пропонують створити нову службу. При¬наймні така ініціати¬ва вже обговорюється.


Домашній арешт як запобіжний захід існує з 2002 року, але практично не за¬стосовується: згідно із судовою статистикою за І пів¬річчя минулого року по всій країні під домашнім арештом за рішенням суду перебувало 256 чоловік, а в СІЗО — 76532 людини.
Наприкінці минулого року «єдинороси» Володимир Груздєв і Андрій Назаров, заступники голови комітету Держдуми з питань законодавства, ініціювали проект поправок до КПК, які розширюють сферу застосування таких запобіжних заходів, як застава і домашній арешт. Якщо пропозиції будуть прийняті, в судів з’явиться можливість встановлювати конкретні заборони і обмеження, наприклад на телефонні дзвінки, зустрічі тощо, і вводити додаткові заходи конт¬ролю за їх дотриманням.
Як відзначив В.Груздєв, є дві проблеми: відсутність електронних браслетів, на яку формально посилаються суди і слідство, котрі не хочуть брати на себе відповідальність за перебування підслідних на волі, і відсутність постійного міс¬ця проживання в частини порушників. За його словами, вирішити обидві проб¬леми можна, тому депутати спочатку ініціювали відміну нижніх порогів злочинів малої і середньої тяжкості, аби люди не сиділи за дрібні крадіжки.
Як відзначив голова Вищого арбітражного суду РФ Антон Іванов на нараді у президента Дмитра Медведєва з питань судової системи, поки не дуже зрозу¬міло, як проконтролювати дотримання умов домаш¬нього арешту. За його словами, можливо, доведеться створювати спеціальну службу.
Наприкінці минулого року міністр юстиції Олександр Коновалов заявив, що назріло питання про створення служби пробації і воно може бути вирішене в ході реформи МВС. Така служба займалася б забезпеченням виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а також профілактикою рецидивів. Нині ці функції ділять між собою кримінально-ви¬правні інспекції (належать до системи Федеральної служби виконання покарань) і частково міліція.
Можливість створення такої служби вже обговорюється. Логічно, якщо дотримання умов домашнього арешту контролюватиме структура Мін’юсту — вона зможе робити це об’єктивніше, ніж правоохоронні органи.
Що стосується електронних браслетів, то, як обі¬цяє представник ФСВП, їх почнуть застосовувати вже цього року в 30 регіонах (там, де стільникові оператори забезпечують 100% покриття) і спочатку тільки для засуджених. На це вже виділено 4,5 млн руб.
У новому варіанті змін застерігається, що клопотати про обрання застави мають право слідчий і дізнавач з відома керівника слідчого органу або прокурора відповідно. Таке право мають підслідні і їхні захисники. Поправками передбачено, що клопотання про заставу не може роз¬глядати суддя, який обрав раніше відносно цього ж підозрюваного чи обвинуваченого запобіжний захід у вигляді взяття під варту або у вигляді домаш¬¬нього арешту.