Закон і Бізнес


Закон про ринок землі перепишуть


08.04.2013 10:57
2159

Згідно підготовлюваним законодавчим змінам, з 2016 року в Україні можуть ввести заборону на купівлю землі юридичними особами, а звичайним громадянам доведеться отримувати дозволи для придбання ділянки.


Як повідомляє LB.ua, Державне агентство земельних ресурсів підготувало новий варіант законопроекту про обіг землі сільгосппризначення.

Згідно з документом з 1 січня 2016 року землю зможуть купувати держава, територіальні громади, державний земельний банк і громадяни України. Фізособи зможуть придбати не більше 100 га землі, при цьому їм доведеться отримувати дозвіл на купівлю в Держземагентства. Юридичні особи зможуть користуватися сільгоспземлями тільки на правах оренди строком від 7 до 50 років.

Плату за оренду землі Держземагентство пропонує встановити на рівні мінімум 3% від нормативної грошової оцінки, а земельний податок - збільшити в 10 разів до 1% з гектара від нормативної оцінки землі. При цьому для сільгоспугідь, протягом двох років що використалися не за цільовим призначенням, ставка податку буде застосовуватися з підвищувальним коефіцієнтом в 1,5, який щорічно буде збільшуватися на 20%.

Однак цей проект змін - ще не остаточний і, швидше за все, він ще буде піддаватися редагуванню.

Нагадаємо, парламент продовжив мораторій на продаж сільгоспземель до 1 січня 2016 року. У той же час глава Держземагентства Сергій Тимченко заявляв, що має намір лобіювати дострокове скасування мораторію.