Закон і Бізнес


Гнів єгипетський

Замість спокою фараонів туристам пропонують «живу» революцію


Україна і світ, №6 (993) 05.02—11.02.2011
2641

Як прогнозують експерти, безпорядки в Єгипті, які почалися після масових акцій протесту в Каїрі та інших містах, затягнуться на невизначений час. Якщо для єгиптян це революція, то для багатьох гостей країни — екстремальний туризм, зіпсований відпочинок та втрачені гроші. Щоправда, попри напружену єгипетську атмо¬сферу, далеко не всі туристи рвуться додому. Так, багатьох наших громадян ані загострення ситуації, ні вмовляння українського МЗС не можуть змусити залишити цю країну.


За інформацією другого секретаря Посольства України в Єгипті Андрія Борейка, на консульському обліку перебуває 830 наших співвітчизників, 7 тис. туристів і 1 тис. постійно проживаючих громадян. При цьому українські туристи, попри наполегливі рекомендації вітчизняного МЗС утримуватися від поїздок до пов¬ної стабілізації ситуації, продовжують прибувати в охоплену протестами країну. Так, 2 лютого в Єгипет вилетіли 4 літаки з шукачами екстриму. Між іншим, заворушення докотилися і до курортних міст. Паралізовано рух громадського транспорту, перервано міжнародне автобусне сполучення. Квитки на авіаперельоти розкуплені на кілька тижнів вперед, сотні туристів змушені ночувати в аеропортах.
Як повідомляли у вітчизняному МЗС, станом на 1 лютого залишити країну висловили бажання лише українці, які там проживають, та сім’ї наших дипломатів. Всього евакуювали 106 українців. Натомість відпочивальники до посольства не зверталися.
На думку соціологів, це пояснюється насамперед особливостями менталітету й перспективою залишитися без грошей і відпочинку.
Очевидно, що заборонити туристичні поїздки повинно керівництво держави. А турбізнес має врахувати попередження про небезпеку.
Утім, за словами в.о. го¬лови Державної служби туризму і курортів Сергія Сьомкіна, механізмів, які б регулювали заборону на виїзд українських туристів, у нас немає.
«Ми сподіваємося виключно на добросовісність операторів і їх розуміння ситуації, що склалася, а також на свідомість туристів, які їдуть в такі небезпечні країни», — зазначив в.о. голови Державної служби туризму і курортів.
Він також наголосив, що в разі відмови від туру в Єгипет кошти туристам будуть повертатися згідно з договором з турфірмою. У кращому випадку компенсація становитиме 100% вартості туру, в гіршому — турист взагалі нічого не отримає, якщо путівка, наприклад, була придбана в агенції з продажу «гарячих турів».
Щоправда, у відомстві переконують, що домовилися з туроператорами про можливість переоформити тури на інші дати і напрямки.
Натомість нашим пів¬нічно-східним сусідам можуть заборонити в’їзд у революційну країну. За словами прес-секретаря Ростуризму, росіян будуть лише повертати з Єгипту, хоча вони, як і українці, не надто бояться безпорядків.
Тим часом безлади поширюються з новою силою. Навіть попри заяви президента Єгипту Хосні Мубарака про те, що він не братиме участі в наступних виборах, які відбудуться восени цього року, масові демонстрації не припиняються. Демонстранти не збираються відступати, доки президент не залишить посаду. Більше того, масові протести посилюються: по всій країні про¬ходять так звані марші мільйонів. Але виконання їхньої головної вимоги до списку поступок лідера країни не входить. Він планує пропрацювати на своїй посаді до виборів.
Тим часом глава Відомства ООН з прав людини Наві Піллей повідомила, що, за деякими даними, за тиждень масових заворушень в Єгипті загинуло близько 300 осіб, понад 3 тис. по¬ранених. Як зазначають між¬народні експерти, компромісна пропозиція Х.Мубарака розгніваному натовпу вже ні до чого і ситуація лише загострюватиметься. Якби він виступив із за¬явою раніше, поки протести не досягли апогею, то, ймовір¬но, зміг би запобігти ескалації.

Ані ГАЛУК