Закон і Бізнес


Стандарти поведінки

Нотаріусам заборонили рекламувати себе в ЗМІ та Інтернеті


№14 (1104) 06.04—12.04.2013
3678

Міністерство юстиції затвердило правила професійної етики нотаріусів, що визначають загальні приписи щодо норм поведінки представників цієї професії.


Відповідний наказ підписав міністр юстиції Олександр Лавринович.  За його словами, ці правила були розроблені згідно із законом «Про нотаріат». Правила є обов’язковими для нотаріусів, а їх порушення тягне за собою відповідальність у порядку й випадках, передбачених згаданим законом.

Правила включають стандарти професійної етики нотаріуса. Наприклад, останній не повинен учиняти дій, які могли б поставити під сумнів неупередженість та незалежність нотаріальної діяльності. Представники цієї професії мають уникати політичної діяльності, яка не дозволяє зберегти статус нейтральності тощо.

Крім того, правилами визначені морально-етичні та професійно-етичні принципи, якими нотаріуси мають керуватись у професійній діяльності.

Також установлено стандарти відносин нотаріуса з особами, які до нього звертаються, та зі ЗМІ. Так, представник цієї професії не має права порушувати без поважних причин установлений режим роботи нотаріальної контори; спілкуватися з особами, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, через помічника чи іншого працівника нотаріальної контори. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус не повинен піддаватися тиску третіх осіб, впливу політичної кон’юнктури, суворо дотримуватися вимог законодавства та інтересів осіб, які до нього звернулися.

Правилами не допускається індивідуальна реклама нотаріуса в ЗМІ, включаючи Інтернет. Поряд з іншим, правила встановлюють стандарти поведінки нотаріусів у позаслужбовий час.

Запропоновані стандарти професійної етики були також обговорені та схвалені першим всеукраїнським з’їздом нотаріусів, що відбувся 29 березня 2013 р. Правилами встановлюються принципи відносин нотаріусів з Нотаріальною палатою — професійною самоврядною організацією нотаріусів, утвореною під час цього з’їзду.