Закон і Бізнес


Мир за гроші

Радники Тетчер пропонували їй «відкупитися» від жителів Фолклендів


Розсекречені документи свідчать, наскільки самотньою була М.Тетчер, коли приймала рішення про військову операцію.

№14 (1104) 06.04—12.04.2013
3153

У Великій Британії розсекретили документи з особистого архіву Маргарет Тетчер, згідно з якими весною 1982 року радники переконували прем’єр-міністра відмовитися від війни з Аргентиною за Фолклендські острови. Зокрема, їй пропонували виплатити кожній сім’ї фолклендців компенсацію в розмірі $100 тис. і надати їм британське громадянство.


Як пише The Guardian, з документів видно, що незважаючи на патріо­тичні заяви уряду й зовнішню єдність його позиції, радники М.Тетчер пропонували вирішити питання мирним шляхом, зокрема «відкупитися» від жителів островів, більшість яких бажала залишатися під владою Великої Британії.

Так, керівник апарату прем’єр-міністра Девід Вулфсон підготував записку, в якій переконував М.Тетчер виплатити кожній сім’ї фолклендців компенсацію в розмірі $100 тис. Крім того, передбачалося, що їм залишать можливість переїхати до Великої Британії, Австралії або Нової Зеландії, де вони зможуть отримати всі права громадян цих держав.

Один з радників прем’єра побоювався, що, вирішивши конфлікт військовим шляхом, влада країни «виставить себе дурнем», що зрештою призведе до втрати довіри населення до уряду. Не було однозначної підтримки такого вирішення питання щодо Фолклендів і серед парламентарів від Консервативної партії, членом якої була М.Тетчер.

Крім того, з документів видно, що вона була вкрай засмучена позицією Сполучених Штатів, повідомляє Ассошіейтед Пресс. Адміністрація президента Рональда Рейгана також пропонувала вирішити конфлікт шляхом переговорів, причому допускала можливість відмови Великої Британії від Фолклендів. В одній із чернеток листа Р.Рейгану М.Тетчер журилася, що США відмовляються від підтримки прав громадян островів на самовизначення.

Розсекречені документи свідчать про непідтримку М.Тетчер під час ухвалення рішення про військову операцію, пише Ассошіейтед Пресс.

Війська Аргентини висадилися на Фолклендських островах, які вони історично вважали своєю територією, 2 квітня 1982 року. У відповідь на це уряд М.Тетчер відправив до берегів архіпелагу військові кораблі. Війна завершилася в червні 1982 року. В ході конфлікту загинуло 258 чоловік з боку Великої Британії і 649 аргентинських солдатів.

Незважаючи на поразку, Аргентина продовжує претендувати на Фолкленди, які в цій країні називають Мальвінськими островами. Однак, за результатами референдуму, який відбувся в березні 2013 року, 98,8% жителів архіпелагу бажають зберегти за отстровами статус заморської території Великої Британії.