Закон і Бізнес


Міліцію навчать поважати ЗМІ?


№14 (1104) 06.04—12.04.2013
3026

Які права й обов’язки мають журналіст і міліціонер, як потрібно давати інтерв’ю і чому важливо співпрацювати із засобами масової інформації? На всі ці питання є відповіді в пам’ятці, розробленій управлінням зв’язків з громадськістю МВС України. Першими з нею ознайомилися слухачі магістрату Національної академії внутрішніх справ.


Вибір аудиторії не випадковий. Близько ста магістрантів, котрі отримали пам’ятку «Взаємодія міліціонера з медіа» і прослуховують відповідну лекцію, — це діючі працівники різних підрозділів, міліції, які вже через два місяці повернуться на місце служби, — повідомляє прес-служба МВС. Сприймати журналіста як посередника, а ЗМІ як інструмент, за допомогою якого міліція має можливість донести інформацію про свою працю до людей, закликав слухачів ініціатор створення пам’ятки Сергій Бурлаков, заступник начальника управління зв’язків з громадськістю МВС України.

У документі враховано побажання журналістів і медіаюристів, разом з якими правоохоронці працюють у рамках програми Адміністрації Президента України «Відкрита розмова», що став ефективним майданчиком для вирішення актуальних питань у сфері діяльності засобів масової інформації.

«Аналіз конфліктних ситуацій свідчить, що більшість непорозумінь з журналістами виникають під час проведення масових акцій, зйомок працівників ДАІ і патрульної служби, роботи ЗМІ біля або в приміщеннях райвідділів міліції. Тому правові основи нашої взаємодії із ЗМІ відображено в пам’ятці, — сказав Сергій Бурлаков і підкреслив: — Потрібно бути готовими до того, що ми перебуваємо під постійним прицілом відеокамер і суспільного контролю, адже вимоги суспільства до людей у формі завжди підвищені».

Володимир Чорній, перший проректор Національної академії внутрішніх справ з навчально-методичної і наукової роботи, вважає, що такі лекції дуже важливі, адже нова генерація правоохоронців повинна розуміти, що ЗМІ сьогодні — один з основних чинників, що формують думку населення про міліцію. Керівництво вузу планує поетапно ввести курс по комунікації з громадськістю і ЗМІ для курсантів і слухачів академії.

Розроблена УЗГ МВС пам’ятка поширюватиметься передусім серед дільничних, працівників патрульної служби й Державтоінспекції, тобто тих, до кого в будь-який момент може звернутися журналіст за роз’ясненнями або допомогою. Крім того, в кожній області проведуть заняття з особовим складом на тему взаємодії із ЗМІ.