Закон і Бізнес


Ближче до Європи

Новації кодексу змінили філософію функціонування всієї системи


С.Міщенко на правах очільника ВСС урочисто вручив Я.Томбінському знак суду.

№13 (1103) 30.03—05.04.2013
3698

Прийняття нового КПК — важливий крок на шляху реформування української судової системи в контексті угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Таку думку висловив керівник представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час зустрічі з виконувачем обов’язків голови ВСС Станіславом Міщенком.


Одним із першочергових завдань України на шляху до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом є подальша реалізація судово-правової реформи. На цьому наголосив виконувач обов’язків голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ С.Міщенко під час зустрічі з керівником представництва ЄС в Україні Я.Томбінським.

«Важливим кроком у процесі приведення вітчизняного законодавства у відповідність до міжнародних норм стало прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України, норми якого втілюють основоположні гуманістичні ідеї та цінності у сфері забезпечення прав і свобод людини», — підкреслив очільник ВСС.

Він також розповів, що з метою ефективного впровадження новел КПК, зокрема інституту слідчого судді, розгляду кримінального провадження судом присяжних, здійснення кримінального провадження на основі угод, ВСС регулярно проводить різноманітні тематичні заходи із залученням суддів, представників правоохоронних органів, провідних учених та міжнародних експертів.

Також, як зазначив С.Міщенко, у ВСС регулярно відбуваються наради з керівниками апеляційних судів у режимі відеоконференцзв’язку для надання методичної допомоги та роз’яснень рекомендаційного характеру щодо застосування норм законодавства, готуються інформаційні листи-роз’яснення, узагальнення судової практики, на основі яких напрацьовуються відповідні постанови пленуму ВСС.

Про необхідність подальшого реформування національної судової системи в контексті угоди про асоціацію з ЄС зазначив і Я.Томбінський. Важливим кроком у цьому напрямі, за його словами, є прийняття нового КПК, адже запроваджені новації змінили філософію функціонування всієї системи.

Особливу увагу Я.Томбінський звернув на проблему, пов’язану з великою кількістю заяв українців до Європейського суду з прав людини. Це, звичайно, свідчить про недостатній рівень довіри громадян до національної судової системи. Думку щодо необхідності підвищення рівня довіри суспільства до судової влади підтримали й керівники ВСС.

Проте, як наголосив С.Міщенко, результати проведених досліджень певних соціологічних центрів не відповідають дійсності. За даними опитування, проведеного Центром суддівських студій, понад 50% громадян задоволені діяльністю судів. Крім того, деякі відомості свідчать про те, що більшість рішень місцевих судів узагалі не оскаржується.

У свою чергу заступник голови ВСС Михайло Вільгушинський зазначив, що важливими складовими формування позитивної репутації судової влади насамперед є професійність та відповідальність суддів, їхні морально-етичні якості. Однак негативну роль відіграє нав’язування суспільству деякими політиками та представниками ЗМІ хибної думки щодо діяльності судової системи.

Про напрацювання ВСС у напрямі створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні поінформував заступник голови цього суду Павло Гвоздик. «Ми намагаємося на належному рівні забезпечити захист прав інвесторів, зокрема й особистих, адже це належить до компетенції ВСС. Крім того, наразі ведеться робота з підготовки постанови пленуму ВСС щодо питань виконання рішень іноземних судів», — підкреслив він.