Закон і Бізнес


У Туреччині дорожчає все: від транспорту до продуктів — інфляція


Пункти обміну валюти у Стамбулі. Фото: Reuters.

03.08.2022 13:53
2263

Рівень інфляції у Туреччині наблизився до пікових показників кризи 1998 року. Він виявився вдвічі вищим, ніж в Україні. Найбільше дорожчають транспортний сектор, продукти харчування та напої.


Як повідомляє інститут статистики Туреччини, річна інфляція за підсумками липня зросла до 79,6%, інформує «Закон і Бізнес» із посиланням на DW.

Найбільше зростають ціни в транспортному секторі — за рік вони піднялися на 119,11%, а продукти харчування та напої подорожчали на 94,65%, зазначають аналітики.

Річна інфляція в країні знаходиться на найвищому рівні з вересня 1998 року — тоді вона досягла 80,4%. На хвилі тієї кризи до влади у 2003 році прийшов нинішній Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган.

Інфляція в Туреччині почала зростати восени 2021 року, коли курс ліри різко впав після зниження Центральним банком країни ставки до 14. Цього року валюта ослабла на 44% до долара в 2021 році й впала ще на 27% у нинішньому.

Однією з причин зростання цін аналітики називають політику уряду, що почалася в 2018 році, зі зниження відсоткових ставок для прискорення економічного зростання. Це було зроблено всупереч раді голови Центрального банку, що призвело до падіння курсу ліри до рекордно низького рівня та зростання витрат у країні, що залежить від імпорту матеріалів і енергії, пише The Guardian. З того часу президент звільнив трьох керівників центрального банку.

Деякі аналітики вважають, що справжній рівень інфляції вищий за офіційні цифри. Торгова палата Стамбула у червні повідомила, що річна інфляція у найбільшому місті Туреччини досягла 94%. Звіт турецької групи незалежних економістів ENAG показав, що споживчі ціни у червні зросли на 175% порівняно з минулим роком.

DW