Закон і Бізнес


Партнери також плачуть

Аби уникнути професійного вигорання, слід розвивати альтернативну практику


№13 (1103) 30.03—05.04.2013
Ірина Березнева
3505

Мрії мають збуватись. А от що відбувається після їх втілення в життя? Ейфорія поступово вщухає, і потрібно йти далі, формуючи нові цілі та орієнтири. Як при цьому не загубити себе, не втратити потенціалу в процесі професійного дорослішання й зберегти інтерес до ремесла?


Під час IX щорічного юридичного форуму «Розвиток ринку юридичних послуг в Україні-2013» незалежний консультант Ірина Нікітіна розповіла про етапи, які проходять партнери компаній у процесі свого професійного розвитку. Змістовним та емоційним виступом їй удалося налагодити зворотній зв’язок з аудиторією й домогтися появи інтересу останньої за лічені хвилини.

Так, І.Нікітіна вважає, що після отримання партнером бажаного статусу закономірно настає відчуття, що кращого, ніж він, немає. Однак наступною стадією є «тверезість», у результаті якої перед партнером так чи інакше постає питання: а що далі?

Основними етапами розвитку партнера є: іммобілізація, неприйняття ситуації, фрустрація, прийняття існуючого стану речей, консолідація, інтеграція й врешті-решт — застосування накопиченого досвіду.

На усіх етапах становлення партнера не останню роль відіграє ментор, який, на переконання І.Нікітіної, має надавати підтримку, здійснювати технічну комунікацію, співпереживати, заохочувати, застосовувати такий інструмент особистісного та професійного розвитку, як внутрішній чи зовнішній коучинг. Лише після цього партнер та ментор виходять на стадію обміну думками. «Орієнтовно 5—7 років знадобиться партнеру, аби в зовнішньому втручанні вже не було потреби», — наголосила доповідач.

Втім, коли цей час мине, може настати ефект професійного вигорання, коли партнери залишають донедавна улюблене ремесло. «Уникнути професійного вигорання неможливо, проте цим ефектом можна керувати», — переконана І.Нікітіна. На її думку, ідеальним варіантом для партнера є «нарощення м’язів» в одній практиці й розвиток альтернативної.

Наостанок доповідач озвучила рецепти, які допоможуть уникнути професійного суїциду: «Давайте не зростати занадто швидко, отримуйте задоволення від власного професійного зростання або змініть роль — почніть рухатися по новій і тернистій кривій».