Закон і Бізнес


На Apple подали до суду за примушування до гаманця


Позивачі вважають: якби Apple зіткнулася з конкурентами, вона не могла б стягувати такі великі комісії.

20.07.2022 10:54
1986

Проти технологічного гіганта Apple висунутий колективний судовий позов. Його автори звинувачують компанію у примусі до використання системи безконтактних платежів Apple Pay.


Позов надійшов до федерального суду Каліфорнії від кредитної спілки Affinity Credit Union зі штату Айова, повідомляє «Закон і Бізнес».

На думку позивачів, Apple змушує користувачів смартфонів, смарт-годинників та планшетів використовувати створену ним систему для безконтактних платежів. У той час як у власників пристроїв на базі Android є вибір використовувати, наприклад, Google Pay або Samsung Pay. Таким чином, вважають позивачі, компанія не дозволяє споживачам використовувати платіжні програми конкурентів.

У позові стверджується, що це змусило понад 4000 банків та кредитних організацій, які використовують Apple Pay, щорічно віддавати за ці послуги щонайменше мільярд доларів. Адже Apple стягує з банків комісію за кожну транзакцію за карткою, зареєстрованою в електронному гаманці.

Це не перша судова справа, пов’язана із гаманцем Apple Pay. Як повідомляв «ЗіБ», компанії загрожує значний штраф за позовом регулюючих органів Євросоюзу, поданому рік тому. Останні заявили, що компанія зловживає своїм домінуючим становищем на платформі iOS та ринку електронних гаманців, відмовившись надати конкурентам доступ до своєї платіжної системи.

ВВС