Закон і Бізнес


Із Сан-Вітторе — на Лук’янівку?


№13 (1103) 30.03—05.04.2013
3502

Шевченківський районний суд м.Києва кандидату в народні депутати від опозиції (ВО «Батьківщина») на виборах 2012 р. у 94 округу Вікторові Романюку обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тепер Україна звертатиметься до Італії з проханням про екстрадицію В.Романюка.


«Суддя вважає за необхідне обрати підозрюваному В.Романюку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — зачитав рішення суддя Віктор Волошин, задовольнивши тим самим клопотання слідчого.

На підставі цього вердикту Україна звертатиметься до Італії з проханням про екстрадицію В.Романюка. У разі повернення останнього до України суддя протягом двох діб повинен повторно розглянути питання про застосування запобіжного заходу.

Нагадаємо, В.Романюка підозрюють у «замаху на заволодіння державним майном в особливо великих розмірах». Справа стосується ЗАТ Український інсуліновий завод «Індар», де політик працював заступником директора. У 2008 році 70,7% акцій заводу перейшли офшорній компанії Storke holdings limited. Рішення було оскаржене в суді. Судова тяганина триває три роки. У ніч на 8 липня 2011 року близько сотні бійців «Беркута» увірвалася на територію заводу, щоб провести призначеного SHL нового керівника К.Кононенка.

Тим часом захист стверджує, що заволодіння майном з боку їх підзахисного не було — «Індар» належить державі, а В.Романюк і директор ЗАТ нібито «намагалися врятувати завод від рейдерського захоплення».

30 січня слідчий викликав В.Романюка на допит уже як підозрюваного. Проте його захисники повідомили, що опозиціонер перебуває за кордоном. За їхніми словами, він оскаржив у Європейському суді з прав людини рішення українських судів, що стосуються результатів парламентських виборів у 94 округу. 4 лютого слідчий у справі за обвинуваченням В.Романюка звернувся до Шевченківського райсуду м.Києва з клопотанням про надання дозволу на його затримання, після чого той був оголошений у всеукраїнський розшук. 22 березня в Італії В.Романюк був заарештований. Зараз він перебуває в тюрмі Сан-Вітторе.

Нагадаємо, на виборах до парламенту 28 жовтня 2012 року В.Романюк, за даними ЦВК, випередив свого найближчого конкурента Тетяну Засуху (Партія регіонів) з відривом майже в 10 тис. голосів. В результаті рішень Васильківського й Обухівського районних судів Київської області більше 30 тис. голосів виборців ОВК визнала недійсними й віддала перемогу Т.Засуcі.